Heb je ook het gevoel dat je zoveel ballen in de lucht aan het houden bent? Dan herken je je vast hierin:
- Je hebt het altijd druk. Of je hebt in ieder geval het gevoel dat je het altijd druk hebt.
- Je zegt overal ja op, omdat je het gevoel hebt dat je geen nee kunt zeggen.
- Er lijkt nooit een einde aan jouw to-do lijstje te komen.
- Je wil voor iedereen om je heen een leuk, attent, lief, spontaan en behulpzaam mens wilt zijn? Maar eigenlijk kost dat je ontzettend veel energie…
- Je wil altijd consistent zijn in alles wat je doet. Je vindt dat je altijd moet pieken.
Als je jezelf hierin herkent, ben je niet de enige. Veel mensen voelen deze constante druk. Maar gelukkig kun je dit veranderen. In dit artikel ontdek je waarom we zoveel ballen in de lucht houden en hoe je met vijf praktische tips meer rust creëert.
Waarom we teveel ballen in de lucht houden
We leven in een maatschappij waarin druk zijn de norm is. Vraag iemand hoe het gaat, en het antwoord is vaak: “Druk!” Het lijkt bijna alsof het not done is om te zeggen dat je het níet druk hebt.
Daarnaast biedt het leven steeds meer mogelijkheden. Dat is fantastisch, maar het kan er ook voor zorgen dat je jezelf voorbijloopt.
- Je wilt alles aanpakken en alle kansen benutten.
- Je hebt het gevoel dat je op elk vlak moet presteren.
- Je wilt iedereen tevreden houden en niets missen.
Deze druk wordt deels door de maatschappij opgelegd, maar ook door onszelf. We houden het systeem van ‘altijd maar doorgaan’ in stand, totdat jij besluit om het anders te doen. Deze vijf tips helpen je om dat patroon te doorbreken.

5 tips om minder ballen in de lucht te houden en meer rust te krijgen
Het gevoel dat je alle ballen hoog moet houden, kan overweldigend zijn. Gelukkig zijn er manieren om meer balans te vinden en jezelf wat ademruimte te geven. Hier volgen 5 praktische tips die helpen om minder druk te ervaren en meer rust in je dagelijkse leven te brengen.
Tip 1: Leer om nee te zeggen
Dit is misschien niet de meest verrassende tip, maar wel een van de krachtigste.
Wanneer je teveel ballen in de lucht houdt, betekent dat simpelweg dat je teveel hebt aangenomen. De oplossing? Vaker nee zeggen.
Veel mensen vinden dit lastig, omdat ze:
- Anderen niet willen teleurstellen.
- Gevoelens van schuld ervaren als ze iets afslaan.
- Denken dat ze alles moeten kunnen combineren.
Maar besef dat iedere ja ook een nee betekent. Als je ergens ja tegen zegt terwijl je eigenlijk geen tijd hebt, stel je hoe dan ook iemand teleur.
Een handige strategie is om niet direct ja of nee te zeggen. Reageer bijvoorbeeld met:
“Ik denk er even over na en kom erop terug.”
Dit geeft je tijd om te beslissen of je het écht wilt en kunt doen.
Tip 2: Prioriteren
Soms voelt het alsof alles even belangrijk is. Je moet werken, sporten, sociale afspraken nakomen en het huis op orde houden. Maar niet alles hoeft tegelijkertijd.
Stel jezelf deze vragen:
- Wat moet écht vandaag gebeuren?
- Wat kan wachten?
- Wat draagt het meest bij aan mijn doelen en welzijn?
Soms moet je keuzes maken. Een concreet voorbeeld:
Je hebt een belangrijke deadline voor je werk, maar daarnaast ook sociale verplichtingen en huishoudelijke taken die op je wachten. In zo’n situatie kan het helpen om bewust te kiezen wat prioriteit heeft. Misschien betekent dit dat je tijdelijk minder uitgebreid kookt en vaker een pizza in de oven gooit of eten afhaalt. Op deze manier haal je gemakkelijker je werkdeadline zonder je compleet overbelast te voelen. Door flexibel om te gaan met je prioriteiten, creëer je meer rust en focus.
Gevolg: minder stress en een duidelijke focus.
Soms betekent prioriteren dat je bepaalde dingen bewust even loslaat.
Tip 3: Vraag om hulp
Hulp vragen…ook zo’n ding waarvan je weet dat het je kan helpen, maar waar je waarschijnlijk een drempel voor over moet (zoals velen met jou).
Maar niemand heeft ooit gezegd dat je het allemaal alleen moet doen. Waarschijnlijk is dit iets wat je in de loop der jaren zelf zo gecreëerd hebt, het is jouw eigen overtuiging geworden. Maar dat is niet de waarheid. Je hoeft het namelijk niet allemaal zelf te doen.
Leg uit aan een aantal collega’s dat de druk te hoog is, en vraag of zij een door jou gekozen taak over willen nemen. Of ga naar je manager en leg uit dat je overloopt.
Is het een combinatie van werk en privé? Kijk dan wat je zelf moet of wilt doen, en waar je wel wat hulp voor kunt vragen. Vraag aan die vrienden die vanavond komen eten of één van hen even boodschappen kan halen voor het eten en kook gezellig met z’n allen.
Bedenk ook dat het voor ons mensen juist heel fijn is om iemand te helpen. Dat zorgt namelijk voor verbinding! Het geeft die ander dus hoogstwaarschijnlijk een goed gevoel als je om hulp vraagt!
Tip 4: Koop een weekplanner en plan je taken
Soms heb je zo’n lange to-do lijst in je hoofd, dan is het belangrijk om dat allemaal ergens te noteren. Maak een lange lijst van alles wat in je hoofd zit, van alles wat er speelt en alle taken die steevast gedaan moeten worden.
Ga daarna naar je weekplanner en schrijf daar eerst alle verplichtingen en taken die echt gedaan moeten worden. Dan kun je denken aan vergaderingen en harde afspraken op werk, maar bijvoorbeeld ook je kinderen ophalen, sporten of een cadeau regelen voor een vriendin die deze week jarig is en een etentje organiseert.
Vervolgens kijk je waar de gaten vallen en waar je plek hebt om andere dingen in te plannen. Zorg ook dat je soms wat uitloop tijd inplant (of bijvoorbeeld voor belletjes die tussendoor komen etc).

Tip 5: Focus op één ding tegelijkertijd
Je denkt misschien dat je kunt multitasken, maar niets is minder waar. Uit genoeg onderzoeken blijkt dat multitasken je efficiëntie juist laat doen afnemen omdat je brein dat focussen op verschillende dingen niet aankan.
Wanneer je wel aan het multitasken bent, dan lukt het slecht om beide taken goed af te ronden omdat je brein denkt: ja, doei, dit kan ik niet. En dan presteer je op beide taken niet op je best.
Het is dus echt het beste om je op één ding tegelijkertijd te focussen. Op die manier werk je het meest efficiënt en pluspunt: kun je het snelste een taak afstrepen.
Andere tips om minder ballen in de lucht te houden
Naast deze vijf praktische tips zijn er nog meer manieren om meer rust in je leven te brengen:
- Zorg voor voldoende beweging en gezonde voeding.
- Slaap genoeg, want een uitgerust brein functioneert beter.
- Neem tijd voor ontspanning en doe dingen waar je blij van wordt.
Probeer te stoppen met piekeren over alles wat nog moet gebeuren en zet in plaats daarvan stap voor stap veranderingen in gang.
Onthoud: het is een proces.
Je leert niet in één dag hoe je minder ballen in de lucht houdt. Zie het als een reis waarin je steeds beter wordt in loslaten en focussen op wat echt belangrijk is