Home » Zelfvertrouwen » Belemmerende overtuigingen voorbeelden

Belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuigingen: voorbeelden en oefeningen

Leestijd:

Belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuigingen: voorbeelden en oefeningen

Leestijd:

Een voorbeeld van een belemmerende overtuiging is:

👉 ‘Ik ben niet goed genoeg’.

Het hebben van belemmerende overtuigingen is niet gek maar beperkt je wel in je gedrag. Je kunt dingen vermijden die je eigenlijk wel zou willen maar door de overtuiging die jij hebt, durf je het niet goed aan. Ik geef je in dit artikel voorbeelden van belemmerende overtuigingen en hoe deze om te buigen en te overwinnen. Ik eindig met een oefening voor belemmerende overtuigingen die je goed kan gaan helpen!

Belemmerende overtuigingen: wat is het? (betekenis)

Een voorbeeld van een belemmerende overtuiging is ‘Ik kan dat niet’. Een belemmerende overtuiging is dus een uitspraak of een verhaal die jij jezelf hebt verteld. Of je bent het gaan geloven, omdat het je steeds is wijs gemaakt door iemand om je heen, door social media of door de maatschappij. Een belemmerende overtuiging maakt dat jij niet komt tot je volledige potentie. Er is namelijk een overtuiging die jou weerhoudt van bepaald gedrag of van een bepaald gedachte, en daardoor laat je dingen die je eigenlijk wel zou willen. Het moeilijke aan belemmerende overtuigingen is vaak dat het onbewust plaats vindt in je. Je bent je dus niet bewust van die overtuiging waardoor je niet door hebt dat je dingen laat die je eigenlijk wel zou kunnen. 

👋 Voordat je verder leest...

Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅

Belemmerende overtuigingen: voorbeelden

Wat zijn voorbeelden van belemmerende overtuigingen? Hieronder vind je een heel rijtje, opgedeeld in verschillende categorieën. Als je dit doorneemt, wordt het makkelijker om je eigen overtuigingen te ontdekken. Je zal namelijk vast enkele van onderstaande overtuigingen herkennen bij jezelf.

Voorbeeld belemmerende overtuiging over geld

 • Ik kan niet met geld omgaan.
 • Ik ben altijd blut.
 • Het zal mij nooit lukken om rijk te worden.
 • Rijke mensen zijn toch ontevreden.
 • Je moet niet naar geld streven, maakt toch ongelukkig.
 • Je moet over je grenzen gaan met werken om veel geld te verdienen.

Voorbeeld beperkende overtuiging over werk en succes

 • Ik ben te laat om mijn ambitie te volgen.
 • Met wat ik leuk vind, ga ik nooit geld verdienen.
 • Ik ben heel slecht met cijfers, en ook met marketing dus dat lukt me nooit.
 • Ik heb niet genoeg ervaring.
Voorbeeld belemmerende overtuiging

Voorbeeld belemmerende overtuiging over jezelf

 • Ik heb niet genoeg tijd
 • Ik ben niet slim genoeg
 • Ik ben te oud, of te jong.
 • Ik ben niet knap genoeg.
 • Ik ben niet interessant dus daarom luisteren ze niet naar me.
 • Als ik echt mezelf zou zijn, word ik afgewezen.
 • Ik ben het niet waard.
 • Ik ben niet goed genoeg.

Voorbeeld belemmerende overtuiging over liefde

 • Liefde is heel pijnlijk.
 • Ik verdien de liefde niet.
 • Ik ben niet knap genoeg voor een leuke partner.
 • Ze vinden mij nooit leuk, anderen altijd wel.
 • Ik zal nooit een nieuwe partner vinden.

Voorbeeld belemmerende overtuiging: ik kan niet

 • Ik kan niet klussen.
 • Ik kan deze interim-opdracht niet.
 • Ik kan nooit zo veel verdienen.

Voorbeeld belemmerende overtuiging: ik weet niet

 • Ik weet niet hoe dat moet.
 • Ik weet niet hoe ik het kan laten slagen.
 • Ik weet niet hoe ik succesvol kan zijn.

Voorbeeld belemmerende overtuiging: ik zou niet moeten

 • Ik zou het niet moeten proberen want ik ga toch falen.
 • Ik zou niet mijn mening moeten delen want die doet/ik doe er toch niet toe.
 • Ik zou niet zo veel moeten vragen.

Voorbeeld belemmerende overtuiging: ik ben niet

 • Ik ben niet handig.
 • Ik ben niet goed genoeg.
 • Ik ben niet slim genoeg.

Voorbeeld belemmerende overtuiging: ik heb het geprobeerd

 • Ik heb geprobeerd om te leren surfen, maar ik kan het niet.
 • Ik heb ooit geprobeerd om die baan te krijgen, maar toen lukte het me ook niet.

Voorbeeld belemmerende overtuiging: het is al te laat

 • Ik ben te oud om nog van baan te switchen.
 • Het is niet meer de goede timing om mijn droomreis te maken.
 • Het is al te laat om een eigen bedrijf te beginnen.

Voorbeeld belemmerende overtuiging: zij zijn beter

 • Zij is mondiger, dus ze zullen voor haar kiezen.
 • Zij zijn zo soepel in het contact, ik ben daar veel minder goed in.
 • Zij hebben een veel betere opleiding.

Voorbeeld belemmerende overtuiging: ik verdien dat niet

 • Zij verdient dat, maar ik verdien dat niet.
 • Ik heb niet hard genoeg gewerkt dus ik verdien het niet.
 • Het is niet voor mij weggelegd.

Voorbeeld belemmerende overtuiging: ik ben het niet waard

 • Of ik dat goed gedaan heb? Nee hoor, ik had gewoon geluk.
 • Ik ben het niet waard om op dat podium te staan.
 • Ik ben het niet waard om zoveel te verdienen.

Voorbeeld belemmerende overtuiging: mijn… zegt

 • Mijn moeder zegt dat ik dik ben.
 • Mijn partner zegt dat ik te onzeker ben.
 • Mijn baas zegt dat ik lui ben.

👉 Lees ook: Negatieve gedachten ombuigen: Stappenplan voor meer positiviteit

Belemmerende overtuigingen ombuigen en overwinnen

Belemmerende overtuigingen ombuigen en overwinnen

Voordat je een beperkende overtuiging kunt ombuigen en overwinnen moet je eerst weten welke overtuigingen je hebt. Heeft het bovenstaande lijstje je geholpen om een overtuiging die jij hebt te herkennen?

Vervolgens is het belangrijk om duidelijk naar jezelf, of voor meer support kun je een vriend/vriendin erbij betrekken, te erkennen dat het een overtuiging is die jij hebt en dat het niet de waarheid is. Daarmee zeg je tegen jezelf: ‘Als ik het echt wil, dan kan ik dit gaan veranderen want het is een overtuiging, niet de echte waarheid’.

Na het erkennen mag je de overtuiging ombuigen, ‘reframen’ heet dat ook wel. Dus een heel simpel voorbeeld:

‘Ik kan het niet’ naar ‘Ik kan het, ik heb het in me!’

Omdat een overtuiging hardnekkig kan zijn, kost het tijd om dit te gaan doorbreken. Zoek support, gebruik affirmaties en gun jezelf een portie zelfliefde. Want aan het ombuigen van een overtuiging werken is niet niets.

👉 Lees ook: Altijd negatief denken: Hoe ga je ermee om?

Belemmerende overtuigingen: oefeningen

Hieronder volgt een oefening voor belemmerende overtuigingen. Deze oefening laat je zien wat je ‘mis’ kan lopen door in je overtuigingen te blijven geloven.

Visualiseer jezelf over 10 jaar.

Jij bent 10 jaar ouder dan nu en op dat moment vraag ik: Hoe is je leven? Ben je er blij mee, helemaal tevreden?

Jij legt dan uit aan mij hoe je je voelt. Wees daarin eerlijk. Het idee is dat je mij waarschijnlijk een verhaal verteld die lijkt op hoe jij je nu voelt en die lijkt op de staat waar jij je nu in bevindt. Waarschijnlijk iets als: ‘Ja, ik ben opzich wel blij, maar op momenten niet want ik doe nog steeds dezelfde baan als 10 jaar geleden. Ik vraag me nu dan af hoe mijn leven eruit had gezien als ik had geloofd dat ik het wel kon en daarmee die andere baan had aangenomen’.

Ik zeg dan dat ik je wel een fragment kan laten zien van hoe dat eruit had gezien. Ik vertel je eigenlijk dat ik je wel een filmpje kan laten zien van hoe het was geweest als je die overtuiging had doorbroken en je niet had laten weerhouden.

Dat kan ik natuurlijk niet, maar visualiseer hoe dat filmpje eruit zou zien. Visualiseer hoe jij je dan zou voelen.

En concludeer tot slot hoe het contrast voor je is tussen hoe jij je nu voelt en hoe jij je zou kunnen voelen als je die overtuiging zou kunnen laten gaan. Dit kan je sterke motivatie geven om je overtuigingen aan te gaan, hoe moeilijk dat soms ook is!

👉 Lees ook: Positief denken oefeningen | 5 Tips voor meer optimisme

Zelfvertrouwen handboek

Boek over belemmerende overtuigingen

Wil je meer (voorbeelden) lezen over belemmerende overtuigingen? Dat kan! Belemmerende overtuigingen kunnen namelijk ook jouw zelfvertrouwen in de weg zitten. Ik heb een mooi en nuttig boek geschreven over zelfvertrouwen waarin ik ook uitgebreid in ga op het onderwerp van belemmerende overtuigingen. Bekijk hier of het Zelfvertrouwen Handboek wat voor jou is. Je ontvangt ook een bonus die geheel gewijd is aan het onderwerp belemmerende overtuigingen!

Bekijk het handboek

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten.

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram
Auteur: Christianne Maaskant
Categorie: Zelfvertrouwen
Datum: 23 augustus 2022
gratis ebook over zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Download mijn gratis e-book📖

👉 Twijfel minder aan jezelf

👉 Krijg meer zelfvertrouwen

👉 Geniet meer van het leven❤️

Begin binnen 3 minuten met lezen

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten🔥

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram

Andere relevante artikelen…

Wat vond je van dit artikel?

Ik ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

De Groei Psycholoog

Wat vond je van dit artikel?

De Groei PsycholoogIk ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Tel je Zegeningen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

You have Successfully Subscribed!

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Gratis e book over zelfvertrouwen

Download Gratis E-book📖

Ontdek het geheim van meer zelfvertrouwen💪

You have Successfully Subscribed!