Home » Zelfvertrouwen » Groei mindset

Groei mindset

Groei mindset: Wat is het en hoe ontwikkel ik het?

Leestijd:

Groei mindset

Groei mindset: Wat is het en hoe ontwikkel ik het?

Leestijd:

Groei mindset, fixed mindset, flexibele mindset…hoor je het ook wel eens voorbij komen? Maar wat is het nou precies? En hoe kan je dan een groeimindset ontwikkelen? Ik geef je stapsgewijs antwoord op alle vragen over groei mindset. Aan het einde van dit artikel weet jij wat het is en wat je te doen staat. 🤩

Wat is mindset?

Mindset is het woord voor jouw manier van denken. Zoals je een lichamelijke houding hebt, bestaat er ook een mentale houding (een manier hoe je tegen de dingen aankijkt) en dat is je mindset. Je snapt dat dat voor iedereen anders is, maar er is een grove verdeling: een fixed mindset vs. grow mindset.

Wie ontdekte het begrip groei mindset en fixed mindset?

Carol Dweck is degene die met deze begrippen kwam. Zij onderzocht een keer hoe studenten een puzzeltaak volbrachten. Het waren puzzels van makkelijk tot moeilijk. Ze kwam tot de conclusie dat een deel van hen gefrustreerd raakten toen het moeilijker werd, en een deel van hen zag het als een leerervaring en vonden het niet erg dat ze fouten hadden gemaakt. Dit onderzoek was voor Carol Dweck de aanzet tot meer onderzoek en daar zijn de begrippen fixed mindset en grow mindset uit naar voren gekomen. Later in dit artikel verwijs ik nog naar twee interessante filmpjes van haar.

Groeimindset ontwikkelen

Fixed mindset betekenis

De betekenis van een fixed mindset en grow mindset gaat over je intelligentie, je talenten en je vaardigheden en in hoeverre je die kunt ontwikkelen.

Een fixed mindset is:

 • Statisch, het staat vast
 • Vermijdt liever uitdagingen
 • Geeft vrij snel op
 • Doet liever niet al teveel moeite
 • Negeert graag waardevolle, opbouwende en negatieve feedback
 • Voelt zich bedreigd wanneer anderen succes hebben

🅰️ Het resultaat is dat je eerder een plateau bereikt als het gaat om je leercurve, en misschien nog belangrijker: je bereikt niet wat je allemaal had gekund. Je gebruikt niet je volle potentieel.

🅱️ Het totale plaatje maakt dat je bij een fixed mindset een deterministische kijk hebt op de wereld. Dat betekent dat je denkt dat alles al bepaald is en vast ligt. En dat dus, als jij iets nu niet kunt, je dat nooit zal kunnen. Want het is bepaald, dat ligt vast. Je denkt gewoon dat je die vaardigheid dan niet onder de knie zal krijgen.

Groei mindset betekenis

Een groei mindset is:

 • Het is in ontwikkeling, het staat niet vast, het is dynamisch
 • Houdt van uitdagingen
 • Houdt vol, ook als het tegenzit
 • Doet graag moeite want dat is de weg naar succes, naar meer leren
 • Hoort feedback graag want daar kun je van leren
 • Leert van het succes van anderen

🅰️ Het resultaat is dat je alles kunt bereiken wat je in je hebt, dat jij je volle potentieel benut en dat je sneller succes behaalt of succesvol wordt.

🅱️ Het totale plaatje maakt dat je met een groei mindset een veel groter gevoel van vrijheid hebt en je voelt dat de wereld voor je open ligt.

👋 Voordat je verder leest...

Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅

Flexibele mindset

Een flexibele mindset is hetzelfde als een groei mindset. Het woord zegt het al: het is flexibel, dus het staat niet vast (niet fixed). De woorden voor groei mindset en flexibele mindset worden dus wel eens door elkaar gebruikt maar het betekent hetzelfde. 🌻

Groeimindset ontwikkelen

Als je goed hebt gelezen, denk je wellicht nu: ‘Maar als je nu eenmaal een fixed mindset hebt, dan is dat statisch en ligt dat vast. Dus kan je dan wel veranderen naar een groei mindset en dat meer ontwikkelen? Goed nieuws, want dat kan! Dat is het wonder van onze hersenen. Onze hersenen zijn kneedbaar en dus als jij werkt aan het ontwikkelen van een groei mindset en moeite doet daarvoor, dan is het zeker mogelijk om te switchen van een fixed mindset naar een groei mindset. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het helpt om uitgelegd te krijgen over de kneedbaarheid van je hersenen. Doordat je er dan meer over weet, helpt dat al in het veranderen naar een groei mindset. Je bent er dan niet ineens, maar alleen de kennis over neuroplasticiteit (= de kneedbaarheid van je hersenen) blijkt dus al te helpen.

Tip 1: Vraag om feedback

Het is zelfs een kenmerk van het hebben van een groei mindset, maar vraag om feedback. Vraag feedback aan collega’s, aan je familie, vrienden, je partner. En juist ook als je iets nieuws hebt gedaan, bijvoorbeeld het geven van een presentatie aan een nieuwe club mensen, vraag enkele van de toehoorders dan naar feedback. Feedback kan je veel leren over jezelf, over hoe anderen naar je kijken en over hoe je over komt. Blijf wel altijd kritisch: als jij het totale onzin vindt wat er wordt gegeven als feedback aan je, durf het dan ook naast je neer te leggen. Je hoeft niet met alles wat te doen.

Tip 2: Zorg dat je kennis hebt van hoe je hersenen werken

Ik heb het net al even genoemd, maar voor het groeien naar een groei mindset kan het dus al enorm helpen als je kennis hebt van de neuroplasticiteit van je hersenen. Het helpt dus al als je je beseft en realiseert dat jouw hersenen kunnen veranderen. Dat het niet vastligt maar dat je brein kneedbaar is.

Fixed mindset betekenis

Tip 3: Kijk naar het proces

Kijk naar je reis, kijk niet alleen maar naar het resultaat. Kijk naar je proces en naar je ontwikkeling die je doormaakt. Soms maakt het dan niet eens zo veel uit of je bij het echte gewenste resultaat komt. Waar het nog meer omgaat, is dat je het bent aangegaan en hebt gedurfd om de ontwikkeling door te maken. Naar het proces kijken en weten en genieten dat je leert, dat is inherent aan een groei mindset.

Tip 4: Stel doelen om te leren in plaats van harde prestatiedoelen

In aanvulling op de vorige tip helpt het om leerdoelen te stellen in plaats van prestatiedoelen. Als je dit doet, focus je sowieso meer op het proces en de ontwikkeling in plaats van op het resultaat. Dus niet iets als: ‘Ik wil … bereiken binnen 4 maanden’. Maar: ‘Ik wil 2 cursussen doen binnen 4 maanden die mij helpen in….’

Tip 5: Laat fouten onderdeel zijn van je leven

Wanneer je tegen jezelf zegt dat het oké is om fouten te maken gedurende je leven, wordt het makkelijker om tot een groei mindset te komen. Zie eventuele fouten als onderdeel van het proces, en in het groter als onderdeel van je leven. Het hoort er gewoon bij, niemand doet alles in één keer goed. Als Edison na 10 fouten was gestopt, was de gloeilamp er nooit geweest. Maar hij vond het maken van fouten niet erg, want hij geloofde dat het hem ergens zou brengen. Probeer zo ook naar je eigen leven en eventuele fouten te kijken.

Naast deze tips is het ook nuttig om onderstaande filmpjes te kijken van Carol Dweck zelf. Zij legt uit hoe je tot een groei mindset komt. Beide filmpjes duren ongeveer 10 minuten.

 

Groeien als persoon

Groeien als persoon lukt makkelijker wanneer je beschikt over een groei mindset. Je ziet dan fouten als kansen om te leren en nieuwe ervaringen of nieuwe vaardigheden als mogelijkheden om je te ontwikkelen. Daardoor kan je groeien als persoon omdat je kansen aangrijpt en dat maakt je rijker.

Groeimindset quote

Twee mooie quotes over groeimindset vind ik de volgende:

In beide zit de les om niet iets te laten. En dat past bij een groei mindset. Als het pad er nog niet is, dan maak je er één want met een groei mindset geloof je dat je dat kunt. Jij hebt het in je! En je kunt beter een kansje wagen dan niet, want dan zal je nooit weten of het je is gelukt.

Boek over groei mindset

De founder van het begrip groei mindset, Carol Dweck, heeft uiteraard ook een boek geschreven over de twee begrippen fixed mindset en groei mindset.

👉🏻 Dit is het boek

Of je een groei mindset of een fixed mindset hebt, hangt soms ook af van hoe groot je zelfvertrouwen is. Wanneer je beschikt over veel zelfvertrouwen, zul je eerder denken: ‘Ik kan dit leren, ik heb dit in me’, en dan beschik je eerder over een groei mindset.

Wellicht is het daarom ook nuttig voor je om te kijken of mijn boek over zelfvertrouwen wat voor je is.

👉🏻 Bekijk hier of het Zelfvertrouwen Handboek wat voor je is 

👉🏻 Of lees 40 tips die wel werken voor het krijgen van zelfvertrouwen

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten.

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram
Auteur: Christianne Maaskant
Categorie: Zelfvertrouwen
Datum: 26 augustus 2022
gratis ebook over zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Download mijn gratis e-book📖

👉 Twijfel minder aan jezelf

👉 Krijg meer zelfvertrouwen

👉 Geniet meer van het leven❤️

Begin binnen 3 minuten met lezen

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten🔥

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram

Andere relevante artikelen…

Wat vond je van dit artikel?

Ik ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

De Groei Psycholoog

Wat vond je van dit artikel?

De Groei PsycholoogIk ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Tel je Zegeningen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

You have Successfully Subscribed!

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Gratis e book over zelfvertrouwen

Download Gratis E-book📖

Ontdek het geheim van meer zelfvertrouwen💪

You have Successfully Subscribed!