Home » Zelfvertrouwen » Nieuwe uitdaging aangaan

Nieuwe uitdaging aangaan

Nieuwe uitdaging aangaan – Tips om het wél aan te gaan

Leestijd:

Nieuwe uitdaging aangaan

Nieuwe uitdaging aangaan – Tips om het wél aan te gaan

Leestijd:

Nieuwe uitdagingen aangaan, hoe makkelijk ben jij er in? Herken je het dat het ook wel lekker veilig en comfortabel is om in je comfortzone te blijven? In je comfortzone is tenminste alles bekend voor je, daar voel je je goed. Maar waar je nieuwe dingen leert, jezelf ontwikkelt, je groeit, nieuwe inzichten opdoet…dat is niet in je comfortzone. Dat ligt daar buiten en dat betekent: nieuwe uitdagingen aangaan 💪

Een nieuwe uitdaging aangaan, wat verstaan we daar dan onder?

Ja, wat verstaan we eigenlijk onder het aangaan van een nieuwe uitdaging? Nou, daar verstaan we onder dat we nieuwe dingen proberen, nieuwe dingen doen en nieuwe uitdagingen ontdekken.

Nieuwe uitdagingen hebben vaak betrekking op dromen die we hebben maar die we niet durven aangaan. Waar je aan kunt denken:

 • Nieuwe, ingewikkelde taak in je baan
 • Andere functie
 • Maken van een wereldreis
 • Sabbatical nemen
 • Voor jezelf beginnen
 • Verhuizen
 • Iemand op date vragen
 • Salarisverhoging vragen
 • Een relatie uitmaken die niet goed voor je is
 • En ga zo maar door

Zo’n nieuwe uitdaging aangaan, waarom doen we dat niet (zo makkelijk)?

Bij een nieuwe uitdaging aangaan herken je vast dat je spanning kunt ervaren. Of dat die spanning je zelfs weerhoudt van het aangaan van iets nieuws. Die spanning en stress die we ervaren hierbij is vaak de reden waarom we het niet doen, of in ieder geval drempels ervaren.

Uit neuro-onderzoeken blijkt ook het ervaren van onzekerheid en spanning vergelijkbaar is in onze hersenen met het gevoel van falen😱. Tja, dan kun je je wel voorstellen dat we het moeilijk vinden om iets nieuws aan te gaan.

Verder hoort bij het aangaan van een nieuwe uitdaging dat je vaak niet weet wat je te wachten staat of wat je gaat krijgen. En je weet wél wat je hebt dus als dat niet heel slecht is, dan wordt het nog iets lastiger om de stap te wagen.

Tot slot kunnen ervaringen, je persoonlijkheid, opvoeding, opvattingen en je huidige situatie maken dat je het spannend vindt. Dat is sowieso interessant om eens na te gaan bij jezelf? Zou je graag een nieuwe uitdaging willen aangaan op dit moment? Denk dan na waar jouw drempel ligt en wat voor oorsprong dat heeft. Heeft dat te maken met je opvoeding? Zit het in je persoonlijkheid? Dit soort vragen stellen aan jezelf helpt je om meer inzicht te krijgen in het wagen van de stap.  

👋 Voordat je verder leest...

Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅

Waarom het wel goed is om nieuwe uitdagingen te proberen

Je vraagt je bijna af waarom je het eigenlijk wel zou doen, als het toch zoveel spanning oplevert 😉. Daarom geef ik je graag een opsomming wat het je kan geven als je het wél doet:

 • Geeft je nieuwe inzichten
 • Geeft persoonlijke/professionele groei
 • Het maakt je trots op jezelf
 • Het is inspirerend
 • Het verbetert je fysieke en mentale gezondheid
 • Je kunt er nieuwe vaardigheden mee ontwikkelen
 • Je kunt er een droom werkelijkheid mee maken
 • Je leert jezelf beter kennen
 • Je wordt flexibeler
 • Je leert om je grenzen wat meer op te rekken
 • Je krijgt meer compassie doordat je merkt waar je door heen moet en je dus inziet dat anderen, die ook al op die plek zijn, dat ook hebben gedaan en doorstaan

⇢Overtuigd?⇠

Nieuwe uitdagingen aangaan – met deze tips weet jij hoe!

Genoeg redenen om het wel te doen, maar dan blijft nog de vraag: hoe ga ik nieuwe uitdagingen dan aan? Hier volgen wat tips die je op weg helpen! Heb je nog meer vragen daarna? Dan kan je me altijd contacten erover!

Nieuwe uitdaging aangaan tip #1

Vraag jezelf af wat het ergste is wat er kan gebeuren. Stel jezelf de vraag: Wat is het ergste wat er mis kan gaan? Laat het antwoord even tot je door dringen. Is het antwoord wel echt zo verschrikkelijk (vaak niet trouwens!), bedenk dan hoe reëel het is dat dat scenario uitkomt. En bedenk hoe erg je het zou vinden als je het niet probeert. Verwacht je daar spijt van te krijgen in de toekomst? Het antwoord hierop helpt je ook!

Nieuwe uitdaging aangaan tip #2

Stippel een plan uit. Probeer in te schatten wat je spannend vindt, wat je moeilijk gaat vinden en bedenk daar manieren voor om dat te overwinnen. Schrijf alles duidelijk op en maak het concreet. Maak ook concreet hoe je het gaat aanpakken, en wat je dus doet op momenten dat het lastig is. In mijn Zelfvertrouwen Handboek heb ik mijn model ‘Effectief je doel behalen’ helemaal uitgeschreven en daar neem ik je helemaal in mee. Het doorlopen daarvan helpt je ook!

Nieuwe uitdaging aangaan tip #3

Zet door! Je gaat vast moeilijke momenten tegenkomen wanneer je de nieuwe uitdaging aangaat. Geef dan niet op maar zet door. Je plan kan je daarbij helpen want daarin heb je genoteerd wat je kan doen als je het moeilijk hebt. Om door te zetten kun je bijvoorbeeld ook zorgen dat je wat support achter je hebt staan waar je op terug kunt vallen. Bel bijvoorbeeld even een vriend op als je het moeilijk hebt. Als je van tevoren hebt bedacht wat je doet als je het lastig vindt, dan is de kans op doorzetten en niet opgeven vele malen groter.

Nieuwe uitdaging aangaan tips

Nieuwe uitdaging aangaan tip #4

Geef jezelf de tijd voor het proces. Geef jezelf tijd voor dat je het spannend mag vinden, en geef jezelf de tijd om het te leren. Denk niet na één keer: ‘nee, niets voor mij, veel te moeilijk’. Tja, logisch misschien dat de eerste keer heel lastig is. Maar als je het 10 keer probeert (afhankelijk van wat je doel is) en dan nog steeds geen verschil merkt, dan kan je daar misschien wat over zeggen maar anders is het veel te vroeg om het te beoordelen.

Nieuwe uitdaging aangaan tip #5

Vraag advies bij een expert. Vraag om feedback aan mensen die je vertrouwt. Kijk naar mensen in je omgeving of op internet die de stap die jij wil zetten al hebben gezet. Leer daarvan. Het zou mooi zijn als je iemand vindt als voorbeeld aan wie je dingen kunt vragen maar naar wie je ook kunt kijken ter lering.

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten.

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram
Auteur: Christianne Maaskant
Categorie: Zelfvertrouwen
Datum: 18 augustus 2022
gratis ebook over zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Download mijn gratis e-book📖

👉 Twijfel minder aan jezelf

👉 Krijg meer zelfvertrouwen

👉 Geniet meer van het leven❤️

Begin binnen 3 minuten met lezen

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten🔥

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram

Andere relevante artikelen…

Wat vond je van dit artikel?

Ik ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

De Groei Psycholoog

Wat vond je van dit artikel?

De Groei PsycholoogIk ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Tel je Zegeningen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

You have Successfully Subscribed!

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Gratis e book over zelfvertrouwen

Download Gratis E-book📖

Ontdek het geheim van meer zelfvertrouwen💪

You have Successfully Subscribed!