Onzekerheid in je relatie: de oorzaken, signalen en tips

Leestijd 11 minuten
Onzekerheid in relatie
Inhoudsopgave

Ervaar je regelmatig onzekerheid in je relatie? Voel je je soms onzeker over hoe je partner naar je kijkt, of over je plek binnen de relatie?

Dat is heel menselijk. Iedereen ervaart op momenten onzekerheid — zeker in iets kwetsbaars als een liefdesrelatie. Maar wanneer onzekerheid langdurig aanwezig is of de boventoon voert, kan het gaan knellen.

In dit artikel vind je heldere uitleg over:

  • wat de oorzaken kunnen zijn van onzekerheid in een relatie,
  • welke signalen je kunt herkennen,
  • en hoe je ermee om kunt gaan op een liefdevolle en constructieve manier.
weinig zelfvertrouwen
Lees ookOnzekerheid: Hoe word ik snel minder onzeker? (12 Tips) Iedereen voelt zich wel eens onzeker. Dat hoort bij het leven. Maar als onzekerheid je te vaak in de weg zit, kan dat behoorlijk vermoeiend zijn. Misschien twijfel je vaak aan jezelf. Of houd je… Lees verder

Wat is onzekerheid in een relatie?

Onzekerheid in een relatie betekent dat er twijfels en gevoelens van onzekerheid ontstaan binnen de verbinding met je partner. Dat kan gaan over jezelf (ben ik wel goed genoeg?), over de ander (houdt diegene nog wel van mij?), of over de relatie als geheel.

Belangrijk om te weten: deze onzekerheid ontstaat niet altijd door de relatie.
Soms is er al sprake van een diepere onzekerheid die er al was vóór de relatie, en die nu wordt uitvergroot doordat je in verbinding bent met iemand anders.

Met andere woorden: de relatie triggert de onzekerheid, maar is niet per se de oorzaak ervan. Het herkennen van dat verschil is een belangrijke eerste stap richting begrip en verandering.

Oorzaken van onzekerheid in een relatie

Onzekerheid in een relatie kan verschillende oorzaken hebben. Soms ligt het aan dynamieken binnen de relatie zelf, soms komt het voort uit iets dat al langer in jezelf speelt.

Een van de meest voorkomende oorzaken is een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je diep vanbinnen twijfelt aan je eigen waarde, is het logisch dat je sneller gaat twijfelen aan hoe de ander jou ziet of of je wel ‘goed genoeg’ bent in de relatie.

Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Eerdere ervaringen van afwijzing of verlatingsangst
  • Negatieve relatie-ervaringen uit het verleden
  • Een onveilige hechtingsstijl
  • Weinig emotionele veiligheid binnen de relatie
  • Gebrek aan open communicatie of wederzijdse erkenning
  • Vergelijkingen met anderen of idealen uit de buitenwereld

Onzekerheid ontstaat vaak wanneer er twijfel is over jezelf, of wanneer je je niet gezien, gehoord of gewaardeerd voelt. Door te begrijpen waar deze gevoelens vandaan komen, ontstaat er ruimte om ermee om te gaan — op een manier die helpt in plaats van belemmert.

1. Een laag zelfvertrouwen

Een van de meest voorkomende oorzaken van onzekerheid in een relatie is een gebrek aan zelfvertrouwen.
Wanneer er vóór de relatie al sprake was van een laag zelfbeeld of twijfels over eigenwaarde, verdwijnen die gevoelens meestal niet vanzelf zodra er een partner in beeld komt.

De relatie kan juist gevoelens van onzekerheid versterken, omdat er nu iemand anders is op wie veel verwachtingen worden geprojecteerd. Het vertrouwen in jezelf bepaalt voor een groot deel hoe veilig en stevig je je voelt binnen de relatie.

Soms verandert de vorm van de onzekerheid — waar het eerder misschien ging over uiterlijk, prestaties of sociale situaties, gaat het nu over de relatie. Maar de onderliggende bron blijft hetzelfde: een diepere twijfel aan jezelf.

Het goede nieuws is: zelfvertrouwen kun je ontwikkelen.
Door hier bewust mee aan de slag te gaan, wordt het ook makkelijker om helder te zien wat van binnen komt en wat écht met de relatie te maken heeft.

zelfvertrouwen vergroten oefeningen
Lees ook4 Oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten in 2025 Ben je op zoek naar concrete oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten? Dan ben je op de juiste plek. Als je zelfvertrouwen tekortschiet, kan dat invloed hebben op allerlei gebieden in je leven—van werk tot… Lees verder

2. Negatieve ervaringen uit eerdere relaties

Onzekerheid in een relatie ontstaat niet altijd door wat er nú gebeurt. Soms komt het voort uit iets wat eerder is meegemaakt.

Een pijnlijke ervaring — zoals ontrouw, afwijzing of emotionele verwaarlozing — kan diepe sporen achterlaten. Zelfs als die vorige relatie al lang voorbij is, leeft de opgebouwde angst vaak nog door in het hier en nu.

Bijvoorbeeld: wie eerder is bedrogen, kan het moeilijk vinden om een nieuwe partner volledig te vertrouwen. Niet omdat die partner iets verkeerd doet, maar omdat het vertrouwen in de basis is beschadigd.

Het gevolg? Twijfel, waakzaamheid en onzekerheid binnen een relatie die verder misschien helemaal veilig is.

Daarom is het belangrijk om onderscheid te maken tussen wat er daadwerkelijk gebeurt in de relatie en wat voortkomt uit oude pijn.
Zicht krijgen op deze patronen helpt om eerlijk te kijken: wat hoort bij het nu — en wat neem ik onbedoeld mee vanuit toen?

3. Hechtingsstijl

De manier waarop er in de kindertijd is omgegaan met veiligheid, nabijheid en emotionele beschikbaarheid, vormt de basis voor de hechtingsstijl. Die stijl heeft grote invloed op hoe relaties later in het leven worden ervaren en aangegaan.

Een veilige hechting zorgt voor vertrouwen, zelfstandigheid én verbondenheid. Maar wanneer er sprake was van emotionele onvoorspelbaarheid, afstand of een gevoel van afwijzing, kan er een meer ambivalente of vermijdende hechtingsstijl ontstaan.

Ook situaties zoals een scheiding van ouders in de jeugd kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een onveilige hechtingsstijl.

Mogelijke gevolgen van een onveilige hechting in een relatie:

  • snel jaloers worden
  • aanhoudende behoefte aan bevestiging
  • gevoelig reageren op afstand of onduidelijkheid
  • moeite met vertrouwen of loslaten
  • angst dat de partner zich emotioneel terugtrekt

Deze reacties zijn vaak niet bewust gekozen, maar ontstaan als overlevingsmechanisme.
Zicht krijgen op de eigen hechtingsstijl helpt om patronen te herkennen en geleidelijk te doorbreken — zonder jezelf of de ander de schuld te geven.

Onzekerheid in relatie door onverwerkte problematiek

4. Onverwerkte mentale uitdagingen

Mentale gezondheid speelt een belangrijke rol in hoe relaties worden ervaren en beleefd.
Wanneer er sprake is van bijvoorbeeld depressieve gevoelens, angststoornissen of trauma, kan dat onbedoeld leiden tot onzekerheid binnen de relatie.

Niet omdat de relatie zelf niet goed is, maar omdat de binnenwereld al zo vol en kwetsbaar is, dat het moeilijk is om op een ontspannen manier in contact te blijven.

Het is waardevol om te erkennen wanneer er innerlijke struggles spelen die om aandacht vragen. In sommige gevallen kan het helpend zijn om bewust ruimte te nemen voor herstel, verwerking of professionele begeleiding — los van de relatie.

Dat betekent niet dat een relatie niet kan bestaan naast mentale uitdagingen, maar wel dat zelfzorg hierin voorop mag staan.
Wie van binnen meer rust vindt, merkt vaak dat ook de verbinding met de ander lichter en veiliger wordt.

5. Twijfels over of hij/zij ‘de juiste’ is

Je relatie voelt misschien fijn in het moment, maar toch blijft de gedachte knagen: Is dit het wel? Is dit iemand met wie ik op de lange termijn verder wil?

Die twijfel kan zorgen voor onrust en onzekerheid. Misschien houd je van de ander, maar vraag je je af of jullie echt bij elkaar passen. Of misschien voelt het alsof je ‘zou moeten weten’ of dit dé persoon is — en juist dat idee maakt het nog verwarrender.

Twijfels op zichzelf zijn niet verkeerd. Ze kunnen je iets vertellen over wat je belangrijk vindt in een relatie, of over verlangens die misschien niet helemaal vervuld worden.

Sta eens stil bij de vraag:
Komt deze twijfel voort uit (bindings)angst? Of zijn er daadwerkelijk signalen dat jullie niet goed bij elkaar passen?

Door dat onderscheid te maken, ontstaat er meer helderheid — en kun je bewuster kiezen. Voor verdieping, of misschien voor loslaten.

In het vervolg van dit artikel lees je tips die kunnen helpen om met dit soort twijfels om te gaan.

Wanneer ervaar je onzekerheid in een relatie? De signalen

Onzekerheid in een relatie kan zich op verschillende manieren laten zien. Soms heel duidelijk, soms meer onder de oppervlakte.
Het gevoel dat er ‘iets niet klopt’ of dat je voortdurend op je hoede bent, kan een aanwijzing zijn dat er sprake is van innerlijke onrust of onzekerheid in de verbinding met je partner.

Veelvoorkomende signalen zijn:

  • Je partner lijkt emotioneel op afstand
  • Er is weinig vertrouwen in de relatie
  • Het voelt lastig om oprecht te geloven wat je partner zegt of belooft
  • Je voelt je vaak alleen, zelfs als je samen bent
  • Er is veel twijfel over jezelf, je partner of de relatie
  • Er is sprake van weinig zelfvertrouwen
  • Je zoekt vaak bevestiging: “vind je me nog leuk?”, “is alles wel goed tussen ons?”
  • Je hebt een laag zelfbeeld en vergelijkt jezelf snel met anderen
  • Je partner reageert regelmatig geïrriteerd of afstandelijk

Herkenning in (een aantal van) deze signalen betekent niet meteen dat de relatie ‘fout’ is.
Maar het is wél een uitnodiging om stil te staan bij wat er speelt, waar de onzekerheid vandaan komt, en wat je nodig hebt om je weer veiliger en sterker te voelen.

Tips om onzekerheid in je relatie te overwinnen

Als je jezelf herkent in de eerder genoemde oorzaken of signalen, dan is dat al een belangrijke eerste stap. Het geeft inzicht — en met inzicht ontstaat ruimte voor verandering.

Belangrijk om te beseffen: onzekerheid hoeft niet automatisch te betekenen dat de relatie niet goed is.
Soms ligt de oorsprong van die onzekerheid in jezelf, en zou je deze gevoelens ook in een andere relatie tegenkomen.

De onderstaande tips kunnen helpen om beter met onzekerheid in je relatie om te gaan, meer vertrouwen te ontwikkelen en helderheid te krijgen over wat je nodig hebt.

Let op: gaat het om diepere patronen, zoals een onveilige hechtingsstijl, trauma of langdurige mentale problemen? Dan kan professionele hulp van een psycholoog of therapeut heel waardevol zijn.

Tip 1: Werk aan je zelfvertrouwen

Misschien twijfel je vaak aan jezelf in je relatie, of zoek je veel bevestiging. Dan is het goed om te weten dat dit vaak te maken heeft met je zelfvertrouwen. Als je jezelf niet volledig vertrouwt, wordt het lastig om echt ontspannen in een relatie te staan.

Hoe steviger je in jezelf staat, hoe minder afhankelijk je wordt van de ander om je goed te voelen. Je weet dan beter wat je waard bent, waar je grenzen liggen en wat jij nodig hebt in een relatie.

Wil je aan je zelfvertrouwen werken?
Het Zelfvertrouwen Handboek kan je daar goed bij helpen. Het staat vol praktische oefeningen, inzichten en voorbeelden die je helpen om positiever over jezelf te denken en je sterker te voelen — in én buiten je relatie.

Zelfvertrouwen vormt een stevig fundament — voor jezelf én voor de verbinding met je partner. ❤️

Tip 2: Breng je aandacht terug naar het nu

Heb je vaak twijfels over of je partner wel ‘de juiste’ is? Of maak je je zorgen over hoe de toekomst eruit zal zien? Dan kun je gemakkelijk verstrikt raken in je hoofd.

Het helpt om af en toe je aandacht bewust terug te brengen naar het nu.
Hoe voel je je op dit moment in de relatie? Is er verbinding, plezier of rust? Richt je daar op.

Wat je kunt doen:

  • Schrijf je twijfels op om overzicht te krijgen
  • Praat erover met een goede vriend(in)
  • En stel jezelf de vraag: hoe is het nú, vandaag, tussen ons?

Als je je constant zorgen maakt over later, is de kans groot dat je het goede van dit moment mist. En dat zou zonde zijn.

Tip 3: Breng overzicht in je gedachten

Als je veel piekert of blijft hangen in twijfel, kan het helpen om je gedachten eens op een rijtje te zetten.
Waar twijfel je precies over? Gaat het echt over je partner, of speelt er iets in jezelf?

Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

  • Wat maakt dat ik me onzeker voel in deze relatie?
  • Herken ik één van de oorzaken die eerder genoemd zijn?
  • Heb ik dit gevoel eerder ervaren, ook in andere relaties?

Door er bewust bij stil te staan, krijg je meer helderheid en rust in je hoofd.
Je hoeft het niet allemaal alleen te doen — praten met iemand die je vertrouwt (of een coach of psycholoog) kan je helpen om inzicht te krijgen en een stap verder te komen.

Onzekerheid in relatie tip voer een goed gesprek

Tip 4: Praat met je partner

Onzekerheid wordt vaak groter als je het voor jezelf houdt. Misschien denk je dat je het nog wel even volhoudt, of wil je je partner er niet mee lastigvallen. Maar juist door het gesprek te openen, ontstaat er ruimte en verbinding.

Leg je twijfels op tafel. Vertel wat je voelt en waar je mee zit.
Je hoeft het niet perfect te verwoorden — het gaat erom dat je eerlijk bent.

Grote kans dat je partner al iets heeft aangevoeld. Onzekerheid is lastig te verbergen, en vaak voelt de ander dat er iets speelt. Door het uit te spreken kun je samen kijken naar wat er nodig is.

Misschien lucht het al op om gewoon te zeggen:
“Ik merk dat ik de laatste tijd onzeker ben in onze relatie, en ik wil graag delen wat er in me omgaat.”

Zo geef je niet alleen jezelf erkenning, maar ook de relatie de kans om sterker te worden. En als jullie er samen niet uitkomen, is het helemaal oké om daar hulp bij te zoeken.

Tip 5: Richt je op dankbaarheid

Als je onzekerheid ervaart in je relatie, is de neiging vaak groot om te focussen op wat er níét goed gaat. Maar juist dan is het waardevol om je aandacht bewust te verleggen naar wat wél goed voelt.

  • Wat waardeer je in je partner?
  • Waar ben je blij mee in jullie contact?
  • Welke kleine momenten maken je dankbaar?

Een eenvoudige oefening: schrijf 30 dagen lang elke dag twee dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat mag over je relatie gaan, maar ook over andere dingen in je leven. Het helpt je om anders te kijken — en meer te zien van wat er al is.

Dankbaarheid brengt rust, ruimte en meer mildheid. En dat maakt onzekerheid vaak een stuk zachter.

Dankbaarheid voorbeelden
Lees ookDankbaarheid voorbeelden: ik ben dankbaar voor… Dankbaar zijn klinkt eenvoudig, maar in de praktijk kan het soms lastig zijn om echt stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Zeker op dagen dat het allemaal wat zwaarder voelt. Voorbeelden van… Lees verder

Werken aan zelfvertrouwen bij onzekerheid in je relatie

Onzekerheid in je relatie heeft vaak te maken met hoe je over jezelf denkt.
Als het zelfvertrouwen laag is, wordt het lastig om ontspannen in een relatie te staan — hoe liefdevol die ook is.

Het Zelfvertrouwen Handboek helpt je om steviger in jezelf te staan.
Met praktische oefeningen, heldere uitleg en herkenbare voorbeelden leer je:

  • positiever over jezelf te denken
  • minder afhankelijk te zijn van bevestiging
  • en met meer rust en vertrouwen relaties aan te gaan
Delen via
Ook interessant om te lezen
Meditatie voor meer zelfvertrouwen
Meditatie voor meer zelfvertrouwen: Ontdek de voordelen
Controle loslaten
Controledwang – hoe laat je los wat je niet in de hand hebt?
Bij twijfel wel of niet doen
Bij twijfel wel of niet doen? Zo neem je een beslissing