Home » Innerlijke Rust » Oude boosheid loslaten

Oude boosheid loslaten

Oude boosheid loslaten: 7 Tips voor innerlijke rust

Leestijd:

Oude boosheid loslaten

Oude boosheid loslaten: 7 Tips voor innerlijke rust

Leestijd:

Oude boosheid loslaten kan een flinke uitdaging zijn. We zijn natuurlijk allemaal wel eens boos. Maar als je woede uit het verleden tot op de dag van vandaag terug kunt halen dan kan je te maken hebben met oude boosheid. Van oude boosheid kan je flink last hebben. Het minste of geringste kan een trigger voor je zijn die onverwachts veel boosheid bij je naar boven haalt. Het goede nieuws is dat je oude boosheid los kunt laten. Met de 7 tips in dit artikel ontdek je hoe je oude boosheid los kunt laten zodat je meer innerlijke rust kunt ervaren.

Wat is oude boosheid?

Boosheid is een emotie waar iedereen wel eens mee te maken heeft. Boosheid ontstaat wanneer iets verkeerd is gegaan of iemand je iets aangedaan heeft. Het wordt vaak gekenmerkt door gevoelens van stress, frustratie en irritatie. Het is compleet normaal om met enige regelmaat boosheid te ervaren.

Boosheid kan wel een probleem worden wanneer het verandert in oude boosheid. Wanneer je je boosheid niet loslaat kan je blijven hangen in je boosheid en dit kan veel invloed hebben op je dagelijks leven. Oude boosheid kan variëren van irritatie tot woede uitbarstingen. Oude woede uitbarstingen kunnen intens zijn en op die momenten is het heel moeilijk om je emoties in bedwang te houden.

👋 Voordat je verder leest...

Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅

Symptomen van oude boosheid

Hoe intens je oude boosheid ervaart verschilt van persoon tot persoon. Dit zijn een aantal symptomen die erop wijzen dat je te maken hebt met oude boosheid:

 • Gebruik van sarcasme en cynisme
 • Jezelf veel afleiden om emoties niet onder ogen te komen
 • Spanning in het lichaam
 • Je passief-agressief opstellen naar anderen
 • Explosieve boosheid wanneer je boos wordt
 • Bitterheid voelen en moeilijk los kunnen laten
 • Jezelf schuldig voelen en schamen wanneer je boos wordt
 • Klagen wanneer de dingen niet gaan zoals jij wilt
 • Defensief opstellen wanneer iemand kritiek heeft

De negatieve gevolgen van oude woede

Wanneer je oude woede niet loslaat dan brengt dat veel negatieve gevolgen met zich mee. Zowel op fysiek als mentaal vlak kan je last krijgen van allerlei negatieve bij-effecten. Hierbij kan je denken aan:

 • Hoge bloeddruk
 • Chronische stress
 • Verminderd zelfvertrouwen
 • Verslechterende relaties
 • Moeite met concentreren
 • Angst en depressieve gevoelens
 • Hartproblemen
 • Hogere kans op verslavingen
 • Negatieve invloed op (werk)prestaties

Is het mogelijk om opgekropte woede los te laten?

Woede bouwt zich op in je lichaam en in je verstand. Als je niet bewust aan de slag gaat met het verwerken van opgekropte woede dan zal het niet uit zichzelf oplossen. Daarom is het belangrijk om voor jezelf stil te staan of je last hebt van oude boosheid, waar het vandaan komt en wat je kunt doen om het los te laten.

👉 Lees ook: Je innerlijke criticus de baas: Zo vind je rust (Stappenplan)

7 tips hoe je oude boosheid los kan laten

7 tips hoe je oude boosheid los kan laten

Hieronder vind je 7 tips hoe je oude boosheid los kunt laten:

Tip #1: Waar komt je oude boosheid vandaan?

Boosheid die regelmatig voorkomt kan een teken zijn dat er een probleem is dat je aandacht verdient. Wanneer je gevoelens van boosheid ervaart kan het je belangrijke informatie geven over wat jij belangrijk vindt of waar jouw behoefte ligt.

Probeer te begrijpen waar je oude boosheid vandaan komt. Stel jezelf de volgende vragen de volgende keer dat je merkt dat je weer boos wordt:

 • Wat veroorzaakte je boosheid (de trigger)?
 • Wat maakt je in die situatie boos?
 • Waarom betekende dat zo veel voor je?
 • Wat vertelt deze boosheid over jouw behoeften of wat jij belangrijk vindt?

Tip #2: Vergeef

Als iemand je pijn of kwaad heeft aangedaan dan is het heel logisch dat je daar boosheid of woede over ervaart. Boosheid is een natuurlijke reactie en daar hoef je niet te snel aan voorbij te gaan. Maar als je weken, maanden of jaren na de gebeurtenis nog steeds boosheid kan ervaren over wat er gebeurt is dan heeft het negatieve gevolgen voor je eigen psychologische welzijn.

Boos blijven op iemand is zelf gif innemen en hopen dat de ander sterft.

Met andere woorden: Je kan boos blijven op ander, maar jij hebt er zelf het meeste last van. Kies ervoor om degene die jou kwaad heeft aangedaan te vergeven. Dit betekent niet dat je nu weer vrienden moet worden. Maar het betekent wel dat je ervoor kiest om hetgeen wat gebeurt is niet meer tegen die persoon te gebruiken. Vergeven is een vorm van zelfliefde, want je stelt jezelf ook in staat om het verleden los te laten en je blik te richten op de toekomst.

Onthoud: Als jij je boosheid niet los laat, dan houdt het jou vast.

Tip #3: Ventileer je emoties door te schrijven

Als je merkt dat de oude boosheid weer omhoog komt kan het helend zijn om je gedachten en emoties op papier te zetten. Schrijven is een ideale manier om je emoties te ventileren. Wanneer je boos wordt is het vaak moeilijk om logisch na te denken. Door te schrijven word je zelf meer bewust in welke mate je boosheid reële boosheid is. Je kan beginnen met schrijven door de vraag te beantwoorden: “Waarom ben ik boos op dit moment?”

👉 Lees ook: Zelfliefde oefeningen: 5 tips om je eigen maatje te worden!

Tip #4: Begin met bewegen

Fysieke activiteiten, zoals sporten, zijn een hele goede manier om je woede te uiten en jezelf in een beter humeur te brengen. De chemicaliën die in je hersenen terecht komen kunnen je gemoedstoestand neutraliseren en verbeteren. Een sportactiviteit is dan ook een hele gezonde activiteit om je boosheid te uiten. Hoewel sporten de oorzaak van je boosheid niet wegneemt is het wel een hele goede manier om met je emoties om te gaan.

Probeer sportactiviteiten te kiezen die je echt leuk vindt om te doen. Wanneer je een sportactiviteit doet die je echt leuk vindt dan is dat een geweldige afleiding en zal het je helpen om je emoties tot rust te laten komen.

Tip #5: Adem diep

Wanneer je (oude) boosheid weer op komt dan kan je sneller gaan ademen. Je gaat vaak ook oppervlakkiger ademhalen. Deze manier van ademhalen zorgt ervoor dat je bloeddruk toeneemt en dat stress zich in je lichaam opbouwt. Een effectieve manier om je oude boosheid los te laten is door je ademhaling te veranderen. Een aantal keer diep ademhalen is een effectieve methode om de rust in je lichaam te laten wederkeren. Door diep adem te halen ontspant je lichaam. Probeer eens te oefenen met diep ademhalen. Je zal merken dat het makkelijker wordt wanneer de woede de kop op steekt.

👉 Lees ook: Positief denken oefeningen | 5 Tips voor meer optimisme

Tip #6: Verander je omgeving

Wanneer je in een omgeving zit die jouw oude boosheid triggert dan kan het verstandig zijn om je omgeving te veranderen. Soms kan je dit heel simpel doen. Is je huis een plek die boosheid en stress veroorzaakt? Ga naar buiten of rij een rondje door de wijk.

Het kan ook zijn dat je structurele veranderen aan moet brengen, bijvoorbeeld:

 • Door een andere baan te zoeken
 • Door een liefdesrelatie te verbreken
 • Door een vriendschap op een laag pitje te zetten

Ga bij jezelf eens na: Hoe kan ik mijn omgeving veranderen zodat het makkelijker wordt om mijn oude boosheid los te laten?

Tip #7: Zoek hulp

Merk je dat je diepgewortelde (oude) woede in je hebt? Dan kan het misschien goed voor je zijn om op zoek te gaan naar een psycholoog, coach of therapeut die je daar bij kan helpen.

Er is niets mis met het vragen van hulp. Een traject om je oude boosheid los te laten kan misschien wel de beste investering in jezelf zijn.

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten.

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram
Auteur: Christianne Maaskant
Categorie: Innerlijke Rust
Datum: 23 augustus 2022
gratis ebook over zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Download mijn gratis e-book📖

👉 Twijfel minder aan jezelf

👉 Krijg meer zelfvertrouwen

👉 Geniet meer van het leven❤️

Begin binnen 3 minuten met lezen

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten🔥

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram

Andere relevante artikelen…

Wat vond je van dit artikel?

Ik ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

De Groei Psycholoog

Wat vond je van dit artikel?

De Groei PsycholoogIk ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Tel je Zegeningen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

You have Successfully Subscribed!

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Gratis e book over zelfvertrouwen

Download Gratis E-book📖

Ontdek het geheim van meer zelfvertrouwen💪

You have Successfully Subscribed!