Home » Positief Denken » Positief over Jezelf Denken

Positief over Jezelf Denken

Positief denken over jezelf: Zo doe je dat

Leestijd:

Positief over Jezelf Denken

Positief denken over jezelf: Zo doe je dat

Leestijd:

Positief denken over jezelf kan soms best lastig zijn. Soms word je geplaagd door allerlei negatieve gedachten over jezelf en dan kan het echt een kunst zijn om je positief te voelen over wie je bent. Even door Instagram scrollen kan soms ook niet helpend zijn. Door alle gelukkige plaatjes wordt je bijna nog onzekerder over wie je bent en wat je kan. Herkenbaar? Dan heb ik dit artikel voor jou geschreven. In dit artikel vindt je 7 tips hoe je positief over jezelf kunt denken.

Waarom positief denken over jezelf

Maar allereerst: Waarom is het belangrijk om positief te denken over jezelf? Voor het antwoord op die vraag hoef je niet ver te zoeken. Er zijn veel wetenschappelijke studies die het verband leggen tussen positief denken en optimisme en allerlei mentale en fysieke gezondheidsvoordelen.

Onderzoek naar positief denken

Een recente studie deed onderzoek naar 70.000 vrouwen. Uit het onderzoek bleek dat degene die optimistisch zijn een veel kleinere kans hadden op overlijden door een aantal bekende doodsoorzaken, zoals:

 • Hartziekte
 • Beroerte
 • Kanker
 • Infecties
 • Ademhalingsproblemen

Een aantal andere bewezen voordelen van positief over jezelf denken zijn:

 • Verbeterde kwaliteit van leven
 • Meer energie
 • Betere mentale gezondheid
 • Minder vaak ziek
 • Minder last van stress en depressies
 • Een langere levensverwachting

👋 Voordat je verder leest...

Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅

Effect van negatief denken

Het is goed om te beseffen dat er niet alleen voordelen te winnen zijn. Als je vaak negatief denkt dan brengt dit ook gevolgen met zich mee. Negatief denken kan gepaard gaan met stress, depressies en boosheid. Daarnaast kan je ook te maken krijgen met fysieke klachten zoals vaker ziek zijn en een kortere levensduur. Andere fysieke klachten zijn:

 • Hoofdpijn
 • Pijn in het lichaam
 • Misselijkheid
 • Moeilijk slapen
 • Vermoeidheid

Hoe denk je positief over jezelf

Ben je klaar met de negatieve gedachten en gevoelens over jezelf? Dan heb ik goed nieuws. Het is namelijk mogelijk om jouw manier van denken te veranderen. Het is echt mogelijk om positiever en optimistischer over jezelf te denken, maar het kost wel oefening. Hieronder vind je 7 tips hoe je positiever over jezelf kunt gaan denken:

hoe denk je positief over jezelf

Tip 1: Neem een negatieve gedachten pauze

Ga eens bij jezelf na: Wanneer merk je dat de negatieve gedachten omhoog komen? Veel mensen ervaren dit bij het gebruik van social media. Begrijp me niet verkeerd: Social media is een geweldig middel om in contact te staan met de mensen om je heen, maar het kan ook een averechts effect hebben. Negatieve informatie en jezelf vergelijken met anderen kan je vermogen om positief over jezelf te denken flink beïnvloeden. Een pauze van social media kan je de ruimte geven om even los te komen van de stroom van negatieve gedachten.

Tip 2: Ontdek je positieve eigenschappen

Het kan lastig zijn om positief over jezelf te denken wanneer je te veel bezig bent met wat je niet hebt en wat je niet kan. Een effectieve manier om positiever over jezelf te denken is door op zoek te gaan naar je positieve eigenschappen. Doe een test, neem een assessment en ontdek je talenten en sterke punten aan jouw persoonlijkheid. Ze zijn aanwezig, maar je moet er wel naar op zoek gaan! Wanneer je meer bewust bent van je positieve eigenschappen zal je het makkelijker vinden om positief over jezelf te denken.

Tip 3: Omring jezelf met positieve mensen

Negativiteit en positiviteit zijn beide aanstekelijk. Denk eens aan de mensen met wie jij tijd besteed. Hebben ze een positief of negatief effect op jouw manier van denken? Sommige mensen kunnen met een negatief humeur de hele sfeer in de kamer doen omslaan. Het tegenovergestelde is ook waar: Een positief persoon kan veel plezier en gezelligheid met zich meebrengen.

Wanneer je je omringt met positieve mensen dan zal dat je zelfvertrouwen ook een flinke boost geven en het zal makkelijker voor je worden om je doelen te bereiken. Zoek die mensen op die het beste in je naar boven halen.

Tip 4: Doe aan positieve self-talk

Als je negatieve gedachten over jezelf hebt dan heb je vaak last van je innerlijke criticus. Je innerlijke criticus is dat negatieve stemmetje dat steeds commentaar heeft op wat je doet. Om dit negatieve stemmetje te temmen zal je bewust moeten worden van je interne dialoog. Daarnaast zal je er ook positieve gedachten tegenover moeten zetten en dit wordt ook wel positieve self-talk genoemd.

Uit onderzoek blijkt dat zelfs een kleine verandering in je dialoog al een groot effect kan hebben om je gedachten, gevoelens en gedrag. Wanneer iets fout loopt zeg dan niet: “ik heb het verpest”, maar zeg in plaats daarvan: “De volgende keer probeer ik het op een andere manier.”

Begin je dag met een positieve vibe

Tip 5: Begin je dag met een positieve vibe

Als je positief over jezelf wilt denken dan kan het ook helpen om een ochtendritueel te bedenken waardoor je je dag kan beginnen met een positieve vibe. Dit zijn een aantal ideeën:

 • Vertel jezelf dat het een mooie dag gaat worden (of gebruik een andere positieve affirmatie)
 • Luister naar muziek waar je vrolijk van wordt
 • Geef wat positiviteit weg door iemand een compliment te geven
 • Bedenk 5 dingen waar je dankbaar voor bent
 • Luister naar een YouTube video die jou inspireert of motiveert

Tip 6: Maak gebruik van een dankbaarheid-dagboek

Dit is een veelgehoorde tip, maar het werkt echt! Neem elke dag een moment om 3-10 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. In plaats van te focussen op de problemen in je leven leg je de aandacht op de dingen die juist mooi en fijn zijn. Verschillende studies tonen aan dat het hebben van een dankbaarheid-ritueel een positief effect heeft op je geluk-gevoelens en je psychologisch welzijn. Probeer het eens! Je zal merken dat het makkelijker wordt om positief over jezelf te denken.

Tip 7: Doe iets voor andere mensen

Je maakt andere mensen natuurlijk blij als je iets voor hen doet, maar het heeft ook een positief effect op jezelf. Het is fijn om even niet te veel bezig zijn met je eigen behoefte, maar iets te doen voor iemand anders. Je zal merken: Wie goed doet, goed ontmoet. Je doet iets voor iemand anders, maar je plukt er zelf ook de vruchten van! Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die 2 uur vrijwilligers werk per week doen gemiddeld langer leven dan mensen die dat niet doen.

Positief denken oefening

Positief denken kun je leren, maar het vraagt wel oefening. Wil je hier graag mee aan de slag? Bekijk dan ook mijn artikel met 5 oefeningen hoe je positiever kunt denken.

Lees het artikel hier

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten.

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram
Auteur: Christianne Maaskant
Categorie: Positief Denken
Datum: 15 augustus 2022
gratis ebook over zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Download mijn gratis e-book📖

👉 Twijfel minder aan jezelf

👉 Krijg meer zelfvertrouwen

👉 Geniet meer van het leven❤️

Begin binnen 3 minuten met lezen

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten🔥

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram

Andere relevante artikelen…

Wat vond je van dit artikel?

Ik ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

De Groei Psycholoog

Wat vond je van dit artikel?

De Groei PsycholoogIk ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Tel je Zegeningen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

You have Successfully Subscribed!

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Gratis e book over zelfvertrouwen

Download Gratis E-book📖

Ontdek het geheim van meer zelfvertrouwen💪

You have Successfully Subscribed!