Home » Zelfvertrouwen » Presentatie angst

Presentatie angst deze tips helpen

Presentatie angst: trillende benen! Deze tips gaan je helpen

Leestijd:

Presentatie angst deze tips helpen

Presentatie angst: trillende benen! Deze tips gaan je helpen

Leestijd:

De angst voor de presentatie is er nu al. Pas overmorgen staat er een presentatie op de planning die jij mag gaan geven. Nouja, mag…het is trouwens meer een moetje. Want bij het idee alleen al kun je nu de zenuwen voelen, terwijl het pas overmorgen is. Je maakt je misschien nu dus al zenuwachtig, ondanks je het wel goed aan het voorbereiden bent. Je weet gewoon dat je op het moment suprême last hebt van een trillende stem, trillende benen, zweethanden en wat nerveus over gaat komen op anderen.

Presentatie angst, wat is dat?

Glossofobie, oftewel plankenkoorts is het woord wat de angst voor presenteren en spreken in het openbaar beschrijft. Je hebt dan last van meer dan ‘normale’ zenuwen, want dat lijkt toch normaal te zijn alvorens het geven van een presentatie. Een beetje zenuwen wordt in ieder geval genoemd als ‘gezonde spanning’. Maar heb je last van presentatie angst? Dan heb je last van meer dan normale angst, of extreme angst. De oorzaak van de angst ligt vaak aan een gebrek aan zelfvertrouwen, of het komt door de angst voor afwijzing of veroordeling.  

Presentatie angst: de symptomen

Je kunt last hebben van één van deze of meerdere dingen:

 • Trillende benen
 • Trillende of haperende stem
 • Versnelde ademhaling
 • Hoge ademhaling (niet vanuit je buik ademen)
 • Droge mond
 • Overmatig transpireren
 • Hoge hartslag
 • Zweethanden
 • Hoofdpijn
 • Spierspanning
 • Rode vlekken in je gezicht of nek
 • Vaak moeten plassen
 • Misselijkheid
 • Paniekaanval
 • De wens om uit de kamer te willen rennen

👋 Voordat je verder leest...

Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅

Angst voor presenteren, waarom hebben mensen dat?

Eerst nog even een troost. Er zijn echt heel veel mensen die angst ervaren om te presenteren. Je denkt dat iedereen die op een podium staat het makkelijk doet, maar dat is niet zo. Ook zij ervaren spanning, weliswaar geen extreme angst waarschijnlijk, maar zeker wel spanning. Om verschillende redenen kunnen we angst ervaren.

 • We kunnen aan onszelf twijfelen en bang zijn om te falen tijdens de presentatie
 • Je kunt angst hebben voor het onverwachtse. ‘Misschien gebeurt er iets, en dan?? Hoe moet ik dan reageren? Of misschien krijg ik een mega moeilijke vraag, wat dan, als ik het antwoord niet weet?’
 • We kunnen angst hebben om de volgorde of een stukje tekst of inhoud van de presentatie te vergeten. Dan zijn we vervolgens vaak bang voor het stamelen, het moment dat je niet meer weet wat je wilt zeggen en dan niet meer de draad kunt oppakken.
 • Angst voor dat we het niet binnen ‘de tijd’ gaan halen.
 • De vrees voor dat we super zenuwachtig of onzeker overkomen. Het idee dat andere mensen precies zien aan jou hoe jij je voelt intern.
 • We kunnen ook bang zijn voor het publiek. ‘Wat gaan ze ervan vinden? Misschien veroordelen/beoordelen/oordelen ze mij’. Dat kan je een onzeker en onveilig gevoel geven waardoor je waarschijnlijk nog zenuwachtiger raakt.
 • Een laatste reden die vaak wordt herkend is omdat we denken dat de techniek niet mee gaat werken. Tja, wie heeft dat nog niet meegemaakt? En als je daar over na gaat denken, dan kom je tot de conclusie dat je moet improviseren. Of het kost gewoon allemaal teveel tijd, waardoor jij zelfs je presentatie misschien moet inkorten. Heel irritant natuurlijk!

Hoe kom je van presentatie angst af?

Er zijn verschillende manieren om je presentatie angst te doen verminderen. Uiteraard kun je een training volgen, maar vind je dat wat te overdreven? Dan heb ik hieronder een aantal nuttige tips voor je op een rijtje gezet. En lees vooral ook even het kopje na de tips, want daar benoem ik misschien wel de oorzaak van jouw angst om te presenteren.

Tips voor presentatie angst

5 Tips voor presentatie angst

Hieronder volgen de tips die je kunnen helpen voor jouw presentatie angst. 

Presentatie angst tip #1: Specificeer je angst

Bedenk wat jouw angst is. Is jouw angst misschien één van bovenstaande punten? Of is het iets anders? Specifeer je angst. Zodra je weet waar je precies bang voor bent, kan je kijken naar die angst en dat proberen om te zetten. Probeer je angst te tackelen door er iets op te verzinnen. Ben je bijvoorbeeld bang dat je het antwoord op vragen niet weet? Geef dan bijvoorbeeld niet na je presentatie de kans om vragen te stellen. Als mensen écht wat willen weten, komen ze daarna nog wel naar je toe. Eén op één voel je je waarschijnlijk comfortabeler en mocht je het antwoord niet weten, dan is dat één op één ook makkelijker aan te geven.

Presentatie angst tip #2: Ademhaling

Misschien vind je het wat suf klinken, maar let alvorens en tijdens de presentatie goed op je ademhaling. Haal rustig en diep adem. Haal adem vanuit je buik. Neem bijvoorbeeld tussen twee onderwerpen tijdens je presentatie even een slokje water, en haal dan ook rustig en diep adem. Dat helpt ontzettend voor het afnemen van de zenuwen en trillingen in je lijf.

Presentatie angst tip #3: The key is…voorbereiding (voor de spiegel)

De meeste zorgen komen nog steeds voort vanuit een slechte voorbereiding. Vaak hebben we geen zin in een presentatie, en al helemaal niet in de voorbereiding. Ik herken dit zelf heel erg. Ik bereid me soms niet heel goed voor, en ben dan wel zenuwachtig alvorens mijn presentatie. Op het moment zelf denk ik dan: ‘ooo Chris, waarom heb je je niet beter voorbereid? Wat doe je je zelf aan?’. Dan vind ik het ook best logisch dat ik zenuwachtig ben. En voor veel mensen met mij, geldt: voorbereiding is meer dan het halve werk. Daar kan je veel mee winnen. Schrijf wat punten op waardoor je weet wat je aan moet stippen, en oefen het in het echt. Nog beter: oefen voor de spiegel! Dan kun je meteen je gezichtsuitdrukking, je houding, je bewegingen en je gehele verschijning checken.

Angst voor presenteren

Presentatie angst tip #4: Bedenk waar je gaat kijken

Vaak worden we zenuwachtig terwijl je op het podium staat, omdat je je ineens beseft dat je niet weet waar of naar wie je ‘moet’ kijken. Bedenk daarom van tevoren wat jij fijn vindt. Er wordt vaak als tip gegeven om net over je publiek heen te kijken. Dan lijkt het alsof je hen aankijkt maar dan word je niet afgeleid. Je kunt dat doen. Maar beter is het om je publiek wel aan te kijken. Maak juist oogcontact! Weet en bedenk dat het publiek naar jou/je inhoud wil luisteren. Juist dan is het handig om mensen aan te kijken omdat ze zich dan ook meer verbonden met je gaan voelen. Doordat je mensen aankijkt (kijk wel rond, kijk niet steeds één en dezelfde persoon aan), zie je ook dat je verhaal landt bij hen en dat geeft jou weer (zelf)vertrouwen.

Presentatie angst tip #5: Wees niet bang voor stiltes

Oke, het is niet de bedoeling dat je een minuut stil blijft. Maar wees niet bang om soms even een stilte te laten vallen. Daarmee bouw je rust in voor jezelf, maar je bouwt ook absoluut rust in voor je publiek. Zo kunnen zij je verhaal goed laten landen en gaat het allemaal niet te snel. Bedenk dat het verhaal voor jou zelf niet nieuw is, maar voor je publiek wel. Daarom kun je best wat rustiger praten. Bovendien, als je rustiger praat, kom je ook zelfverzekerder over. Je kunt overigens ook een stilte pakken door een slokje water te nemen (en haal dan meteen even diep adem).

Presentatie angst – nog iets wat je kan helpen

Wat ook kan helpen is om positief te denken over jezelf. Daarmee kan je jezelf toespreken wanneer je angst ervaart. De kracht van positief denken heeft alles te maken met je zelfvertrouwen. Naast een interessant artikel heb ik daar een prachtig boek over geschreven.

Bekijk hier of het Zelfvertrouwen Handboek wat voor je is→

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten.

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram
Auteur: Christianne Maaskant
Categorie: Zelfvertrouwen
Datum: 17 augustus 2022
gratis ebook over zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Download mijn gratis e-book📖

👉 Twijfel minder aan jezelf

👉 Krijg meer zelfvertrouwen

👉 Geniet meer van het leven❤️

Begin binnen 3 minuten met lezen

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten🔥

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram

Andere relevante artikelen…

Wat vond je van dit artikel?

Ik ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

De Groei Psycholoog

Wat vond je van dit artikel?

De Groei PsycholoogIk ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Tel je Zegeningen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

You have Successfully Subscribed!

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Gratis e book over zelfvertrouwen

Download Gratis E-book📖

Ontdek het geheim van meer zelfvertrouwen💪

You have Successfully Subscribed!