Home » Zelfvertrouwen » Tegenslag overwinnen

Tegenslag verwerken

Tegenslag overwinnen: wat als je er middenin zit?!

Leestijd:

Tegenslag verwerken

Tegenslag overwinnen: wat als je er middenin zit?!

Leestijd:

Tegenslag overwinnen, twee woorden die zo uitgesproken zijn. Maar even een tegenslag overwinnen, dat is nogal een opgave soms. Wellicht zit je nu middenin een tegenslag, en misschien is het voor je gevoel het jaar van de tegenslagen en volgen ze zich naar elkaar op. Dat kan echt super rot zijn. En toch zijn er een aantal tips die jou kunnen helpen in het overwinnen en verwerken van tegenslagen.

Je leest in dit artikel iets over:

  • Voorbeelden van tegenslagen
  • Hoe je kan leren van tegenslag
  • Tips om tegenslag te verwerken

Wat zijn eigenlijk voorbeelden van tegenslagen?

Naar voorbeelden van tegenslagen ben je misschien benieuwd wanneer je zo gezegend bent dat je nog weinig hebt meegemaakt in je leven. Dan kun je je afvragen wat tegenslagen nou precies zijn. Helaas kunnen de meeste mensen wel meepraten over tegenslagen in hun leven. Maar voorbeelden zijn:

Charel die net, na wikken en wegen, haar relatie stop heeft gezet. Het was het toch niet terwijl ze nu 30 is en voelt dat ‘de tijd begint te tikken’. Nu heeft ze het dus net uitgemaakt en denkt nu al weer: hoe ga ik die super leuke boy dan wel tegenkomen? En gezien haar kinderwens moet dat niet te lang gaan duren. Zij voelt dus een bepaalde druk en zij heeft verdriet van haar relatie die uit is gegaan. Moeilijk!

Voorbeelden tegenslagen

Thomas is recent zijn baan verloren. Hij was in dienst bij een klein bedrijf als consultant maar de zaak is failliet gegaan. Nu moet hij een nieuwe baan zoeken terwijl hij ondertussen als mantelzorger bijna elke dag voor zijn zieke moeder aan het zorgen is, waarmee het overigens ook niet goed gaat. Het ziet er naar uit dat zij helaas binnen enkele weken zal overlijden. Hij voelt zich heel down en overziet het soms echt niet meer.

Martine is zelf ernstig ziek. Zij weet dat zij er tegen kan strijden en dat het kan helpen om niet de moed op te geven. Maar het is moeilijk. Zij heeft pijn en denkt steeds: ik laat mijn man en mijn tweeling van 4 jaar achter. Dat wil zij niet. Zij is nog lang niet klaar met het leven en wil dus strijden maar de moed zakt haar eigenlijk wel in de schoenen.

Leren van tegenslag

Best heel ‘sad’ om deze verhalen te lezen hè? Dit zijn voorbeelden van tegenslagen en helaas gebeurt het.

Tegenslag overwinnen: ehh, hoe dan?!

Tegenslag overwinnen: het is mogelijk! En tegenslag maakt je sterker, ook dat is waar! Maar tegenslag is ook moeilijk: klopt helemaal.

Toch leren we van tegenslag doordat je tijdens of na het proces inziet dat je er nog steeds bent, overeind staat en een gevoel krijgt dat je dit aankan. En dat is werkelijk een gevoel waardoor je je sterker voelt. Je voelt dat je groeit in je zelfvertrouwen en dat je minder onzeker wordt. Ook krijg je door tegenslagen levenservaring; je wordt door moeilijke ervaringen in het leven rijker. Je kunt je beter inleven wanneer anderen iets vertellen omdat je zelf ook iets moeilijks hebt meegemaakt. Soms gaat het zelf om dezelfde situatie, bijvoorbeeld het verliezen van één van je ouders op jonge leeftijd. Je bent dan goed in staat om de ander te begrijpen en zonder te gaan invullen voor een ander, voel je goed aan waar de ander doorheen gaat en wat een fijne reactie is.

👋 Voordat je verder leest...

Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅

Tips om tegenslagen te overwinnen en verwerken

Hieronder volgen tips die jou kunnen helpen in het overwinnen en verwerken van je tegenslagen.

Tegenslag maakt je sterker

Tip 1: Ga de natuur in

Het geluid van stromend water, van brekende golven, van vogels, van de wind, van de zee, van een kabbelend beekje…het werkt allemaal als een natuurlijk geneesmiddel voor ons als mensen. Dat is het geschenk wat de natuur ons geeft. Het werkt kalmerend en maakt dat we tot onszelf komen. Of een vriendin van mij zei pas juist dat het haar gedachten juist even uitzet en aan niets denkt.

Tip 2: Zoek steun

Zoek mensen die jou omhoog helpen. Zoek mensen bij wie jij je prettig voelt en door wie jij je prettiger gaat voelen na een bezoek aan hen. Sommige mensen zitten in je sociale kring maar trekken stiekem jouw energie uit je lijf. Dat moet je juist niet hebben bij tegenslagen. Dus zoek de mensen op die jou op kunnen vrolijken, bij wie het fijn is om te zijn of die jou een portie positiviteit kunnen geven.

Tip 3: Ga een weekendje weg

Wanneer je flinke tegenslag ervaart, denk je misschien juist niet aan een weekendje weggaan. ‘Want dat is voor leuke momenten’. Stap daar vanaf en ga juist een weekendje weg wanneer je midden in tegenslagen zit. Ten eerste trekt het je uit de sleur, uit het dagelijks leven en krijg je nieuwe prikkels van de omgeving. Ten tweede doe je andere dingen dan wanneer je thuis blijft en dat geeft je nieuwe energie. Ten derde, afhankelijk van de tegenslag die je ervaart, is het soms goed om een weekend weg te gaan zodat jij je doelen weer scherp kan stellen. Stel dat jij je relatie hebt uitgemaakt, dan is zo’n weekend weg de plek om tot jezelf te komen en jezelf te sterken en te bevestigen in jouw keuze. Je hebt tijd om na te denken en dat is soms een cadeau wat je jezelf even mag geven.

Tegenslag overwinnen

Tip 4: Mediteren

Misschien heb je niet zoveel met het woord mediteren. Laat het woord dan los, maar de vorm niet. Want: mediteren werkt ontspannend. Uit onderzoek blijkt ook dat het een positief effect heeft op depressie. Het brengt je hersenen tot rust en herstelt het contact met je gedachten en gevoelens.

Tip 5: Probeer, hoe moeilijk ook, gedisciplineerd te blijven

Dit is een tip die ik heb van Tony Robbins. Ik ben een kleine fan van hem! Natuurlijk mag je je even laten gaan en je een paar dagen super rot voelen. Maar sta op na die paar dagen en probeer dan weer de draad op te pakken. Heb je een dagelijkse routine, of een ochtendroutine? Pak die weer op, zo snel mogelijk! Heb je die routines niet? Zorg dan dat je die creëert. Zet je wekker elke dag om dezelfde tijd en start dan met een glas water en 10 minuten oefeningen doen zoals sit-ups, push-ups, squats etc. Daar activeer je je lichaam meteen mee. En nee, je hoofd staat daar niet naar want jij zit middenin een tegenslag maar als je dit doet, helpt dat je enorm. Probeer gedisciplineerd te blijven want zowel in goede en slechte tijden geeft dat overzicht en controle in je leven.

Zelfvertrouwen handboek

Meer over omgaan met tegenslag

In mijn Zelfvertrouwen Handboek schrijf ik meer over hoe je om kunt gaan met tegenslagen en hoe je daarin zelfverzekerder kunt worden. Dar geef ik je meer voorbeelden en praktische oefeningen. Bekijk het Zelfvertrouwen Handboek 

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten.

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram
Auteur: Christianne Maaskant
Categorie: Zelfvertrouwen
Datum: 6 september 2022
gratis ebook over zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Download mijn gratis e-book📖

👉 Twijfel minder aan jezelf

👉 Krijg meer zelfvertrouwen

👉 Geniet meer van het leven❤️

Begin binnen 3 minuten met lezen

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten🔥

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram

Andere relevante artikelen…

Wat vond je van dit artikel?

Ik ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

De Groei Psycholoog

Wat vond je van dit artikel?

De Groei PsycholoogIk ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Tel je Zegeningen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

You have Successfully Subscribed!

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Gratis e book over zelfvertrouwen

Download Gratis E-book📖

Ontdek het geheim van meer zelfvertrouwen💪

You have Successfully Subscribed!