Home » Zelfliefde » Zelfliefde oefeningen

Zelfliefde oefeningen

Zelfliefde oefeningen: 5 tips om je eigen maatje te worden!

Leestijd:

Zelfliefde oefeningen

Zelfliefde oefeningen: 5 tips om je eigen maatje te worden!

Leestijd:

Zelfliefde oefeningen om meer van jezelf te gaan houden! Kan dat? Ja zeker, met behulp van deze oefeningen kun jij absoluut leren om meer je eigen maatje te worden.

Wat is zelfliefde?

(Oefenen in) Zelfliefde betekent dat je jezelf helemaal accepteert en omarmt, met al je goede en mooie kanten en al je negatieve, pijnlijke en niet-charmante kanten. Het betekent ook dat je jezelf behandelt met liefde en respect, en dat je aandacht besteedt aan je ontwikkeling en je eigen gezondheid.

Máár zelfliefde gaat niet alleen over hoe je met jezelf omgaat, maar ook over je gedachten en gevoelens over jezelf. Dus zelfliefde gaat over hoe je

 • Doet voor jezelf
 • Denkt over (en praat tegen) jezelf
 • Voelt over jezelf

Wanneer jij van jezelf houdt, heb je over het algemeen een positief beeld van jezelf. Dat betekent alleen niet dat je je altijd positief voelt over jezelf of altijd even blij bent met jezelf. Je kunt best op momenten niet happy zijn met jezelf, terwijl je nog steeds van jezelf houdt. Vergelijk het met dat ik heel veel houd van mijn partner. Alleen soms gebeurt er iets waardoor ik boos ben op hem of ik me verdrietig voel. Maar dan is niet ineens al mijn liefde voor hem weg. Ondanks er dan iets is gebeurd, houd ik nog steeds heel veel van hem. Daar verandert dan niets aan. En zo is het ook met de liefde voor jezelf. Je kan best soms even niet blij zijn met jezelf, maar ondanks dat moment houd je nog steeds veel van jezelf en kan je nog steeds je eigen beste vriend zijn.

Zelfliefde oefeningen, waarom zou ik?

Zelfliefde is de basis voor ons zijn.

 • Het maakt dat we grenzen stellen, omdat we van onszelf houden.
 • Het maakt dat we assertief durven zijn, omdat je weet dat je het waard bent.
 • Het maakt dat je gezonde relaties op kan bouwen en aan kan gaan met anderen OMDAT je van jezelf houdt.
 • Het maakt dat je je eigen interesses en doelen waardeert en achterna gaat, omdat je jezelf respecteert.
 • Het maakt dat je je trots kan voelen over jezelf en zorgt voor jezelf, omdat je jezelf niet wilt verwaarlozen. Want zou jij iets of iemand kunnen verwaarlozen terwijl je er van houdt?  

Zonder zelfliefde ben je waarschijnlijk erg kritisch op jezelf, ben je erg perfectionistisch of ben je een pleaser. Je komt minder op voor jezelf omdat je jezelf minder belangrijk vindt. Je negeert je eigen behoeften en wensen omdat je jezelf niet op waarde schat.

Dus JA, het is belangrijk om van jezelf te houden. En het goede nieuws is dat je dat kan trainen, oefenen en opbouwen.

👋 Voordat je verder leest...

Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅

Zelfliefde oefeningen: zo kun je meer van jezelf gaan houden

Onderstaande oefeningen helpen je om meer van jezelf te gaan houden. Om jezelf belangrijk te vinden en op waarde te schatten. Because you’re worth it 💛

Zelfliefde oefening #1: Train jezelf in dankbaarheid

Een hele goede manier om zowel meer van jezelf te gaan houden als meer van jouw leven te gaan houden, is om dankbaar te zijn. Het helpt je om positiever te denken over jezelf. Dat komt omdat je je richt op wat je wel hebt, op wat je wel kan en wat wel is gelukt. Zo kan het erg behulpzaam zijn om een dankbaarheids-dagboekje bij te houden waarin je elke dag 3 dingen noteert waar je dankbaar voor bent. Daardoor ga je positiever denken en kijken naar jezelf = zelfliefde 🧡 Ik heb eerder een artikel gewijd aan hoe je jezelf kan trainen in dankbaarheid, die kun je hier lezen.

Zelfliefde oefening #2: Schrijf een liefdesbrief

Een mooie oefening in meer zelfliefde is het schrijven van een brief naar jezelf. Niet zomaar een brief maar een soort van liefdesbrief. Een brief waarin je alleen maar positieve woorden gebruikt. Waarin je iets schrijft als: ‘Je doet zo goed je best. Je bent heel goed bezig met (..). Je bent het waard dat je af en toe rust neemt etc.’

Zelfliefde oefeningen 5 tips om je zelfliefde te oefenen

Zelfliefde oefening #3: Lees inspirerende boeken

Een simpele maar effectieve ‘oefening’ is om inspirerende boeken te lezen. Wanneer je je vult met inspiratie raak je daar positief van. Het is helpend om boeken te lezen over zelfliefde. Daarin ga je meer ontdekken dat je het waard bent om van jezelf te houden en dat het belangrijk is om om jezelf te geven. En in dit artikel geef ik je natuurlijk een beperkt aantal oefeningen, maar in boeken staat soms nog meer tips 💡

👉 Boekentip: De Kracht van Zelfliefde

Zelfliefde oefening #4: Praat op een positieve manier met jezelf

Als je wilt oefenen in meer zelfliefde, dan kan deze oefening je goed helpen. Want stel je eens voor: ik ben jouw baas en praat de hele dag negatief over jou, met jou en er komt dus weinig positiefs uit mijn mond over jou. Tja, dan voel je je als snel een nietsnut. Je voelt je waardeloos en gaat misschien ook nog geloven in de woorden van je baas. Als jij dus negatief praat in en met jezelf, dan ga je daar negatief van denken. Niet goed voor de ‘self love’… Dus probeer op een positieve manier met jezelf te praten. Zeg niet tegen jezelf: ‘Shit, het is weer niet gelukt, ik kan ook niets’. Maar zeg: ‘Jammer dat het niet is gelukt, maar volgende keer vol goede moed verder en dan lukt het vast wel. Je komt er wel’. Zo zou je ook tegen een vriend praten, dus waarom niet tegen jezelf?

Zelfliefde oefening #5: Ontdek of kijk naar je positieve eigenschappen en bekrachtig die

Een vorm van zelfliefde is om jezelf op waarde te schatten. Daarom is het enorm de moeite om eens je mooie eigenschappen onder de loep te nemen. Heb jij wel eens nagedacht over wat je goede eigenschappen zijn? Beantwoord de volgende vragen eens:

 • Wat zijn 5 mooie, goede eigenschappen van jou? (en niet denken: ‘dat heeft iedereen toch’, want dat is niet zo 😉)
 • Waar ben je gepassioneerd over?
 • En vraag eens aan 3 mensen om je heen of zij 3 mooie eigenschappen over jou willen benoemen.

Zeker weten dat jij jezelf hierdoor meer op waarde gaat schatten. Lees vooral dit lijstje ook af en toe door zodat je het tot je door kan laten dringen.

Meer zelfliefde oefeningen?

In mijn Zelfvertrouwen Handboek schrijf ik veel uitgebreider over hoe je meer van jezelf kan houden, en er staan ook meer nuttige en bruikbare tips en oefeningen in. Check daarom hier even of het Zelfvertrouwen Handboek wat voor je is.

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten.

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram
Auteur: Christianne Maaskant
Categorie: Zelfliefde
Datum: 20 augustus 2022
gratis ebook over zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Download mijn gratis e-book📖

👉 Twijfel minder aan jezelf

👉 Krijg meer zelfvertrouwen

👉 Geniet meer van het leven❤️

Begin binnen 3 minuten met lezen

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten🔥

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram

Andere relevante artikelen…

Wat vond je van dit artikel?

Ik ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

De Groei Psycholoog

Wat vond je van dit artikel?

De Groei PsycholoogIk ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Tel je Zegeningen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

You have Successfully Subscribed!

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Gratis e book over zelfvertrouwen

Download Gratis E-book📖

Ontdek het geheim van meer zelfvertrouwen💪

You have Successfully Subscribed!