Home » Gelukkig zijn » Zelfliefde vergroten: 11 gewoonten om je zelfliefde te vergroten

Zelfliefde vergroten

Zelfliefde vergroten: 11 gewoonten om je zelfliefde te vergroten

Leestijd:

Zelfliefde vergroten

Zelfliefde vergroten: 11 gewoonten om je zelfliefde te vergroten

Leestijd:

Het vergroten van je zelfliefde verdient aandacht. Misschien denk je: ‘Hm, dat heb ik al helemaal onder controle’? Of misschien heb je er juist moeite mee en open je daarom dit artikel? Je bent hier aan het goede adres! Het is belangrijk om blijvend aandacht te besteden aan het vergroten van je zelfliefde. Waarom? Dat lees je hieronder!

Zelfliefde vergroten, waarom?

Ja, waarom zou je eigenlijk je zelfliefde vergroten? De reden is omdat zelfliefde de basis is voor een gezond leven. Als jij van jezelf houdt, zal je

  • voor jezelf opkomen
  • grenzen stellen
  • voor je mentale gezondheid zorgen
  • voor je fysieke gezondheid zorgen
  • jouw interesses en doelen waarderen
  • trots zijn op jezelf
  • minder zelfkritisch zijn
  • jezelf positief benaderen

Dus als bovenstaande punten je aantrekken, dan heb je zeker reden om verder te lezen omdat je daar meer vindt over hoe je dan precies je zelfliefde kunt vergroten.

👋 Voordat je verder leest...

Had je mijn gratis e-book Boost Je Zelfvertrouwen al aangevraagd? In dit e-book ontdek je hoe je minder aan jezelf twijfelt, meer zelfvertrouwen krijgt en meer van het leven geniet. Download hem vandaag nog!✅

11 Gewoonten voor het vergroten van je zelfliefde

Hieronder volgen rituelen, gewoonten, geheimen, recepten, mantra’s en tips voor het vergroten van je zelfliefde.

#1: Laat ongezonde relaties gaan.

Het is belangrijk om jezelf te beschermen voor ongezond relaties. Sommige mensen nemen gen verantwoordelijkheid voor hoe zij zich gedragen, en kunnen tegelijkertijd een negatieve invloed op je hebben. Het kan zijn dat je in een ongezond relatie zit, met mensen omgaat die erg claimend zijn of veel van je vragen. Ga na of het goed is voor jezelf. Zo niet, bescherm jezelf en je energie dan. Maak een einde daaraan door uit zo’n situatie, relatie, groep of organisatie te stappen.

#2: Zet jezelf op de eerste plaats.

Ben je iemand die snel anderen op de eerste plek kan zetten, zodanig dat je jezelf en je eigen behoeften een beetje kunt vergeten? Je denkt misschien: ‘Ah, daar kan ik wel tegen, even doorbijten, het is maar voor even’. Dat is misschien wel zo, en misschien kun je het aan, maar goed voor je is het niet. De lijn tussen er voor anderen zijn en het aan kunnen en het een gewoonte laten worden dat je jezelf vergeet, die is klein en heel geleidelijk. Dus zorg dat het jou niet overkomt en maak tijd voor jezelf, voor je eigen behoeften en wensen. Ga naar het bos, ga netflixen, ga voor je uit staren…doe wat je fijn vindt, maar maak er tijdig tijd voor! Voor mijzelf helpt het altijd om het bij voorbaat in te plannen. Dan is het een afspraak met mezelf in mijn agenda en dan doe ik het.

#3: Stop om jezelf steeds te vergelijken met anderen.

Het is menselijk, iedereen doet het wel eens en daarom is het ook moeilijk om ermee te stoppen: jezelf vergelijken met een ander. Probeer hiermee te minderen, want het geeft je bijna nooit iets positiefs. Het gras is altijd groener aan de overkant. Focus op jezelf en op je eigen ontwikkeling. Uiteindelijk kan jij jezelf met niemand eerlijk vergelijken, want jij bent uniek, jij bent jij en daar is er maar 1 van ❤️ Als je hier klikt, bekijk je een filmpje van mij over hoe je jezelf minder kunt gaan vergelijken met de ander.

#4: Vertrouw jezelf in jouw keuzes.

Ken je dat, dat je twijfelt aan je keuze? ‘Heb ik nou wel het juiste gekozen, had ik toch niet voor dat andere moeten gaan?’ Ik herken het wel, en ik kon mezelf er gek mee maken. Zo zonde van de energie. Op dat moment heb ik gekozen wat me het beste leek. Ik deed het met de informatie die ik toen had. Misschien zou je later, op basis van meer of andere informatie of gevoelens, weer een andere keuze maken. Maar dat is nu, dat was niet toen jij die keuze maakte. Dus vertrouw jezelf in wat je kiest en ga het niet eindeloos heroverwegen.

#5: Jouw waarde als mens ligt niet in hoe je eruit ziet.

Bijna moeilijk om dit te geloven want op social media zien we niets anders en wordt ons wijs gemaakt dat ons uiterlijk, onze kleding en ons lichaam representeert hoeveel we waard zijn. Dat is totale onzin! Dus bedenk alsjeblieft dat jouw waarde ligt in wie je bent, en niet in of om hoe je eruit ziet. Als je merkt dat social media een negatieve invloed heeft op hoe je naar je lichaam kijkt, stel dan een timer in voor hoelang jij op social media zit. Blijf meester over jezelf, laat niet social media de meester zijn over jou.

#6: Wees iedere dag dankbaar voor iets.

Dankbaarheid voelen maakt je een gelukkiger mens en geeft je vreugde. Dankbaarheid verlegt de focus naar wat je wél hebt, wat je wél kunt en wat wél lukt. Probeer daar iedere dag moeite voor te doen. Benieuwd naar hoe je meer kunt oefenen in dankbaarheid? ⇢Check hier mijn artikel daarover⇠

Zelfliefde vergroten 11 gewoonten om je zelfliefde te vergroten

#7: Houd je onzekerheden en angsten in de gaten.

Geef aandacht aan wat je voelt en probeer te begrijpen waarom je die onzekerheid voelt. Als je het niet begrijpt, ook prima. Maar wijs je gevoelens niet af. Het reflecteren op je onzekerheden of angsten helpt je om inzicht te krijgen in waarom je iets voelt, en het kan bepaalde onverwerkte zaken naar boven brengen. Je kunt ervoor kiezen om met dat laatste aan de slag te gaan, maar als het daar de tijd niet voor is, dan heb je in ieder geval meer zicht op waarom jij je soms zo voelt.

Mocht je er wel mee aan de slag willen, dan kun je met mij een gratis call plannen om te kijken of ik iets voor je kan betekenen en of je een klik hebt met mij (ook wel fijn toch?😉).

#8: Benader jezelf positief.

Spreek liefdevol naar en met jezelf. Hoe jij anderen advies geeft, doe dat ook bij jezelf. Zeg niet tegen jezelf: ‘Weer niet gelukt, ik kan ook niets, waardeloos ben ik’. Maar praat tegen jezelf zoals je naar een ander ook zou doen, namelijk: ‘Wat jammer. Maar volgende keer beter, dan lukt het vast wel, kop op!’. En vier jezelf, niet alleen op je verjaardag maar neem ook eens een moment met jezelf en wees trots op jezelf, ga lekker in je eentje een taartje eten om jezelf te vieren 🎂

#9: Let go van wat anderen denken over je.

Zorg dat je de regie over jezelf hebt. En zorg er dus voor dat niet anderen of de maatschappij de regie hebben over jou. Laat daarom de meningen van anderen gaan. Ja, ze zullen iets van je vinden, ze zullen een mening hebben. So what? Je kan niet iedereen tevreden maken. Probeer je beste zelf te zijn, en om dat te zijn gaat het helpen om de mening van anderen naast je neer te leggen.

#10: Pak je kansen of creëer kansen. 

Voor iets nieuws is nooit een perfecte timing, omdat er vaak ook wat angst of spanning bij komt kijken. Maar stel het niet uit: je leeft nu, en je weet niet wanneer die kans weer voorbij komt, misschien wel nooit! Leef je doelen en dromen nu want misschien komt het nooit terug 🙌🏻

#11: Sta jezelf dat dat je fouten mag maken.

Laat dit niet alleen kennis zijn in je hoofd maar breng het in de praktijk. Sta jezelf toe dat je fouten mag maken, dat het niet allemaal in één keer perfect hoeft. En omarm die fouten, het hoort bij het leven en het hoort bij de reis en ontwikkeling die je maakt.

Meer over zelfliefde vergroten?

In mijn Zelfvertrouwen Handboek schrijf ik veel uitgebreider over hoe je meer van jezelf kan houden, en er staan ook meer nuttige en bruikbare tips en oefeningen in. Check daarom hier even of het Zelfvertrouwen Handboek wat voor je is.

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten.

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram
Auteur: Christianne Maaskant
Categorie: Gelukkig zijn
Datum: 20 augustus 2022
gratis ebook over zelfvertrouwen

Wil je meer zelfvertrouwen?

Download mijn gratis e-book📖

👉 Twijfel minder aan jezelf

👉 Krijg meer zelfvertrouwen

👉 Geniet meer van het leven❤️

Begin binnen 3 minuten met lezen

Christianne Maaskant

Oprichter van De Groei Psycholoog. Christianne helpt mensen om minder aan zichzelf te twijfelen, meer zelfvertrouwen te krijgen en meer van het leven te genieten🔥

Meer over Christianne

De Groei Psycholoog
volg christianne op instagram

Andere relevante artikelen…

Wat vond je van dit artikel?

Ik ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

De Groei Psycholoog

Wat vond je van dit artikel?

De Groei PsycholoogIk ben benieuwd! Laat je een reactie achter?

Liefs,

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Tel je Zegeningen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

You have Successfully Subscribed!

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

gratis ebook over zelfvertrouwen

Je bent er bijna!

Waar zal ik het e-book naartoe sturen?

(Check ook je spam folder) 💡

You have Successfully Subscribed!

Gratis e book over zelfvertrouwen

Download Gratis E-book📖

Ontdek het geheim van meer zelfvertrouwen💪

You have Successfully Subscribed!